PREDSEDNIK AMERIKE IMAO RASISTIČKI ISPAD? Bajden nije znao da izgovori ime repera, pa ga nazvao "DEČKO" i pomenuo deo tela (VIDEO)
Foto: AP/Charles Sykes, X/RNCResearch

obraćanje kongresnom kokusu koji predstavlja afromerikance

PREDSEDNIK AMERIKE IMAO RASISTIČKI ISPAD? Bajden nije znao da izgovori ime repera, pa ga nazvao "DEČKO" i pomenuo deo tela (VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden obratio se sinoć članovima kongresnog kokusa koji zastupa ineterese Afroamerikanaca i pritom za čuvenog repera koristio termin koji ima rasistički kontekst.

Reper LL Kul Džej, čije je pravo ime Džejms Tod Smit, primio je u subotu uveče zajedno sa MC Lajtom nagradu Feniks za muzička dostignuća tokom svečane večere u Vašingtonu kojoj je prisustvovao i Bajden.

- Dvojica velikih umetnika našeg vremena koji predstavljaju revolucionarno nasleđe hip-hopa u Americi , LL Džej Kul Džej, uh... - kazao je Bajden, dok su se u sali smejali njegovom gafu, prenosi Njujork post.

Međutim, tu nije bio kraj Bajdenovog govora.

- Uzgred, taj dečko, taj čovek ima biceps koji je veći od mojih butina - dodao je Bajden.

LL J Cool J, Džo Bajden
foto: X/RNCResearch

Navodi se da su administratori naloga Republikanskog nacionalnog komiteta na društvenoj mreži X (bivši Tviter) odmah primetili Bajdenov gaf i objavili snimak govora u kojem se demokratski predsednik SAD afroameričkom reperu obraća sa "dečko".

Njujork post podseća da se Bajden i ranije obraćao Afroamerikancima koristeći taj termin koji se smatra rasističkim epitetom kada se odnosi na muškarce crne puti.

LL Kul Džej
LL Kul Džejfoto: AP/Charles Sykes

Navodi se da je Bajden ranije ove godine tako nazvao i Vesa Mura, prvog afroameričkog guvernera Merilenda.

List objašnjava da se šef Bele kuće često obraćao sa "dečko" generalno svim mlađim političarima, ali da je tokom kampanje za predsedničke izbore 2020. trpeo kritike što je taj termin koristio opisujući svoju sposobnost za rad sa senatorima koji su se zalagali za segregaciju stanovništva u Americi.

LL J Cool J
foto: AP/Charles Sykes

Kori Buker, afroamerički demokratski senator iz Nju Džersija, koji je u to vreme bio rival Bajdenu u trci za stranačku predsedničku nominaciju, prekorio ga je zbog toga.

- Ne treba se šaliti u vezi sa nazivanjem "dečko" muškaraca crne puti - kazao je Buker.

(Kurir.rs/New York Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track