"PALESTINSKI NAROD DA IMA NEZAVISNU DRŽAVU": Šef saudijske diplomatije nije pominjao normalizaciju odnosa s Izraelom (VIDEO)
Foto: AP/Caitlin Ochs

obraćanje generalnoj skupštini un

"PALESTINSKI NAROD DA IMA NEZAVISNU DRŽAVU": Šef saudijske diplomatije nije pominjao normalizaciju odnosa s Izraelom (VIDEO)

Planeta -

Princ Fajsal bin Farhan, ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije, upozorio je da regionalna bezbednost na Bliskom istoku zavisi od " pravednog, sveobuhvatnog rešenja palestinskog pitanja".

On je, obraćajući se sinoć Generalnoj skupštini (GS) UN on je naveo "unilateralne mere koje su flagrantno kršenje međunarodnog prava", kritikujući, kako se čini Izrael, mada nije pomenuo tu zemlju, preneli su izraelski mediji.

- Bezbednost u regionu Bliskog istoka zahteva ubrzanje pravednog sveobuhvatnog rešenja palestinskog pitanja. Rešenje mora biti zasnovano na rezolucijama u međunarodnoj areni i mora doneti mir koji omogućuje palestinskom narodu da ima nezavisnu državu zasnovanu na granicama 1967. s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom - rekao je šef saudijske diplomatije.

On je dodao da Saudijska Arabija takođe "odbacuje i osuđuje sve unilateralne korake koji doprinose kolapsu regionalnih i međunarodnih mirovnih napora i ometaju put do diplomatskih rešenja".

Izraelski mediji su to ocenili kao aluziju na odobrenje Izraela da se grade stanovi za jevrejske naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i legalizuju divlja naselja.

Bin Farhan je rekao da Saudijska Arabija "teži da podržava sve napore da se pojača bezbednost i stabilnost i fokus na inkluzivni razvoj kako bi se kreirao odgovarajući prostor za dijalog, da se smanji napetost i ohrabre države u regionu da izbegnu svaku eskalaciju i razmenjuju korist i interes kako bi ostvarili aspiracije naroda regionu".

U govoru koji je trajao 16 minuta šef saudijske diplomatije nije pomenuo nastojanja da se postigne sporazum o normalizaciji odnosa Izraela sa sa Saudijskom Arabijom.

Princ Fajsal bin Farhan
Princ Fajsal bin Farhanfoto: AP/Mary Altaffer

Bin Farhan se obratio GS UN kada se sve više govori o potencijalnom istorijskom mirovnom sporazumu između Saudijske Arabije i Izraela i kada Rijad , kako se navodi, traži izraelske ustupke Palestincima, ali ne i nezavisnu državu.

Rijad takođe traži koncesije SAD, odbrambeni pakt i sporazum o oružju, te saradnju u uspostavljanju civilnog nuklearnog programa u Saudijskoj Arabiji.

Pre govora saudijskog ministra prestolonaslednik Saudijske Arabije princ Muhamed bin Salman je izjavio za Foks njuz u sredu da se , kako je rekao, "svakim danom približavamo" normalizaciji veza njegove zemlje s Izraelom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je u petak veći deo svog obraćanja GS UN posvetio mogućem sporazumu sa Rijadom i posledicama po region.

On je rekao da je Izrael na pragu istorijskog sporazuma sa Saudijcima koji će transformisati Bliski istok i "ohrabriti druge arapske zemlje da normalizuju odnose" sa jevrejskom državom te pojačati izglede za mir sa Palestincima.

Izraelski lider je kasnije rekao za Foks njuz da je mogućnost za potencijalnu normalizaciju otvorena u narednih nekoliko meseci, ali postavljaju pitanja u vezi sa predlogom da se Rijadu dozvoli obogaćivanje uranijuma.

Izrael je u subotu čestitao kraljevini Nacionalni dan, kojim se slavi osnivanje moderne kraljevine 1932. godine.

Netanjahu je danas rekao da je njegov govor u UN prenošen u Saudijskoj Arabiji, što je potez bez presedana, kako je sam ocenio.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track