UMRO POSLEDNJI BOS KOZA NOSTRE Dijabolik je dečaka 800 dana držao u zarobljeništvu, a potom ga rastopio u kiselini! (FOTO)
Foto: EPA Carabinieri Handout

reakcijA na smrt matea mesine denara koji je bolovao od raka

UMRO POSLEDNJI BOS KOZA NOSTRE Dijabolik je dečaka 800 dana držao u zarobljeništvu, a potom ga rastopio u kiselini! (FOTO)

Planeta -

Mateo Mesina Denaro zvani Dijabolik, vođa sicilijanske mafije koji je bio poznat kao poslednji bos Koza nostre, umro je noćas na odeljenju za zatvorenike bolnice "San Salvatore" u Akvili, njegova smrt izazvala je reakcije širom Italije.

Korijere dela sera navodi da je šef mafije umro od posledica tumora develog creva koji je bio u četvrtoj fazi i podseća da je Dijabolik uhapšen u januaru ove godine, nako tri decenije skrivanja.

Ansa je ranije pisala da je Mesina Denaro osuđen za učešće u više desetina ubistava, uključujući i bombaške napade iz 1992, u kojima su poginuli poznate italijanske sudije Đovani Falkone i Paolo Borselino, koji su bili simboli borbe protiv mafije.

Hapšenje Matea Mesine Denara
Hapšenje Matea Mesine Denarafoto: EPA-EFE/CARABINIERI

Osim za atentat na Borselina i Falkonea, Dijabolik je osuđen i za ubistvo 12-godišnjeg dečaka Đuzepea di Matea.

Mesina Denaro je 1993. pomogao u organizaciji otmice dečaka, kako bi naterao njegovog oca, mafijaša pokajnika (pentito), da odustane od svedočenja protiv Koza nostre.

Dečaka je držao u zatočeništvu preko dve godine (800 dana), a zatim je mališan zadavljen i njegovo telo je rastopljeno u kiselini.

Agencija Adnkronos je nakon vesti o smrti Dijabolika kontaktirala Nikolu di Matea, brata ubijenog dečaka, koji je poručio da je "praštanje nemoguće".

- Još uvek moram da "svarim" ovu vest". On (Dijabolik) je sa sobom (u grob) odneo mnoge tajne. Bio sam uveren da neće da sarađuje - kratko je poručio Di Mateo.

Korijere dela sera podseća da je on dao izjavu o ubici njegovog brata i u januaru, nekoliko sati nakon što Dijabolik uhapšen u Palermu.

- Nadam se da će živeti što duže da bi mogao da prođe kroz patnju koju je zadao mom bratu, jednom nevinom dečaku - kazao je tada Di Mateo.

Mesina Denaro je osuđen i za napade u Milanu, Rimu i Firenci, u kojima je 1993. ubijeno deset, a ranjeno 40 osoba.

On je poznat i po još jednom okrutnom zločinu, ubistvu 23-godišnje trudne Antonele Bonomo koja je ubijena 1992. jer je nosila dete suparničkog mafijaša Vinčenca Milaca.

(Kurir.rs/Corriere della Sera/Adnkronos/ANSA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track