IZNENAĐENJE NA IZBORIMA SIRIZE: Potpuni stranac uzdrmao političku scenu u Grčkoj
Foto: EPA

IZNENAĐENJE NA IZBORIMA SIRIZE: Potpuni stranac uzdrmao političku scenu u Grčkoj

Planeta -

U nedelju, 24. septembra, posle toksične i prilično intenzivne predizborne debate, Stefanos Kaselakis pobedio je u drugom krugu rukovodstva glavne grčke opozicione partije Siriza, dobivši 57 odsto glasova protiv svoje protivkandidatkinje Efi Ahcioglu, tradicionalne levičarke, koja je dobila 43 odsto glasova.

Pre mesec dana Kaselakis je bio nepoznat u Grčkoj. U poslednjem trenutku je ušao u trku za liderstvo Sirize i doveo u pitanje Ahciogluinu gotovo sigurnu pobedu.

Stefanos Kaselakis je rođen u Grčkoj, ali je emigrirao u SAD sa 14 godina nakon što je dobio punu stipendiju za srednju školu Filips akademi u Andoveru, Masačusets. Prema njegovom CV, nakon što je diplomirao na Univerzitetu u Pensilvaniji, izgradio je uspešnu karijeru u brodarskoj industriji i radio za „Goldman Saks“. U međuvremenu, volontirao je u timu tadašnjeg senatora Džoa Bajdena za predsedničke izbore 2008.

Zahvaljujući uspešnoj i pametnoj kampanji na društvenim medijima, za vikend je postao tema u gradu. Međutim, Kaselakis nema nikakve veze sa grčkom politikom, a kamoli levicom.

Njegova kampanja je uspela da dovede više od 40.000 novih birača bolesnoj grčkoj levici, koja pokušava da ponovo stane na noge nakon izborne katastrofe prošlog jula koju joj je nanela konzervativna Nova demokratija (EPP), koja je dovela do ostavke bivšeg lidera i premijera Aleksisa Ciprasa.

Analitičari i političke stranke pokušavaju da analiziraju zašto su birači izabrali Kaselakisa u suštini okrenuli leđa tradicionalnom i mejnstrim političkom establišmentu.

Neki to opisuju kao fenomen „metapolitike“, koji je sada uveden u Evropu prvi put, koristeći isključivo društvene medije za kampanju.

Drugi smatraju da je njegova jednostavna retorika, daleko od „političkog jezika“, privukla glasače kojima je dosta grčkih političara.

Mnogi se takođe fokusiraju na činjenicu da je on započeo svoju karijeru i napredovao od nule, što je nešto neobično za grčki politički establišment, vođen nepotizmom.

Politički neiskusan, Kaselakis će sada imati teške dane: prvo, mora da se uspostavi kao lider u veoma podeljenoj partiji i, drugo, da se suoči sa moćnom konzervativnom vladom.

Evropski poslanik iz Sirize Stelios Kuloglu opisao je Kaselakisa kao „padobranca na neprijateljskoj teritoriji“, koji ne poznaje levicu, a levica ne zna za koje političke stavove se zalaže.

- Ali on je jedini rekao biračkom telu da će skinuti Micotakisa, a takva poruka je bila preko potrebna levičarskim glasačima - rekao je Kuloglu za Euractiv.

(EURACTIV.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track