SLOVENAČKA POLICIJA POSTAVLJA KONTROLNE PUNKTOVE: Zbog migranata će zaustavljati i proveravati vozila kod granice, zna se i gde
Foto: Shutterstock

šengenski sistem u HRVATSKOJ ne funkcioniše, ali ostaje na snazi

SLOVENAČKA POLICIJA POSTAVLJA KONTROLNE PUNKTOVE: Zbog migranata će zaustavljati i proveravati vozila kod granice, zna se i gde

Planeta -

Slovenija je odlučila da uvede policijske punktove na svojoj teritoriji u neposrednoj blizini graničnih prelaza, uključujući granicu sa Hrvatskom.

Šengenski sistem ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prelaza će biti omogućeno kretanje bez ikakve kontrole, ali na teritoriji Slovenije biće policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i proveravati pojedina vozila.

Hrvatski sajt Indeks prenosi nezvanične informacije slovenačkog portala 24ur da će Slovenija policijske punktove uvesti zbog ilegalnih migracija, po uzoru na Italiju.

Navodi se da bi policija trebalo da postavi kontrolne punktove odmah nakon graničnih prelaza, na kojima može bezbedno da zaustavlja vozila i to na području Policijske uprave Novo Mesto kod železničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnoveca kod Metlike, Obrežja kod Kaline i na području Policijske uprave Koper u Rakitovecu, Podgorju i Sočergu.

Slovenački portal navodi da iza graničnog prelaza Obrežje policija sprovodi akcije nadzora.

Indeks podseća da je nedavno slovenačka vlada poručila da ne razmišlja o uvođenju graničnih kontrola s Hrvatskom uprkos velikom porastu ilegalnih ulazaka migranata.

Navodi se da je nakon ulaska Hrvatske u Šengen zonu početkom ove godine broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju, pa tako i preko Bosne i Hercegovine, znatno porastao.

Slovenačka policija je od početka godine do kraja avgusta obradila 36.137 ilegalnih prelazaka državne granice između Slovenije i Hrvatske, a u istom razdoblju prošle godine obrađen je 13.601 neovlašćeni ulazak.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track