KLJUČA NA SEVERU EVROPE ZBOG BRUTALNOG RATA BANDI: Troje ubijeno za samo 12 sati, ginu nedužni, premijer zove vojsku UPOMOĆ
Foto: EPA-EFE/JEPPE GUSTAFSSON

nikad zabeleženo u istoriji

KLJUČA NA SEVERU EVROPE ZBOG BRUTALNOG RATA BANDI: Troje ubijeno za samo 12 sati, ginu nedužni, premijer zove vojsku UPOMOĆ

Planeta -

Dva muškarca ubijena su u Stokholmu dok je žena nastradala (25) u eksploziji u kući severno od švedske prestonice za svega 12 sati.

Reč je o obračunima kriminalnih bandi zbog kojih je premijer Švedske pozvao šefa oružanih snaga na razgovor.

- Lovićemo bande i pobedićemo - poručio je premijer Ulf Kristerson.

Tokom noći u Fuleru, koji se nalazi na nekih 80 kilometara severno od Stokholma, žena je poginula u eksploziji, a smatra da je nastradala komšinica osobe koja je povezana sa organizovanim kriminalom.

- Otišla je na spavanje jedne sasvim obične večeri, ali se nikada nije probudila - rekao je premijer Ulf Kristerson.

Nekoliko sati ranije mladić je ubijen u pucnjavi u Jordbrou južno od glavnog grada. Drugi mladić (18) ubijen je iz vatrenog oružja oko 19 časova u blizini sportskog terena u Stokholmu koji je prema navodima SVT bio prepun ljudi.

Prošle godine je više od 60 ljudi poginulo u pucnjavama u Švedskoj. To je inače najveći broj mrtvih zabeležen u istoriji, ali tekuća godina će biti ista ili možda čak i gora.

VOJSKA PRISKAČE U POMOĆ

Premijer Švedske Ulf Kristerson pozvao je vrhovnog komandanta Švedskih oružanih snaga Mikaela Bidena da pomogne u suzbijanju porasta ubistava povezanih sa sukobom između kriminalnih grupa.

Njih dvojica će se danas sastati sa šefom policije kako bi razgovarali o ulozi vojske.

Nije jasno na koji će se tačno način vojska umešati, ali postoje najave da bi vojnici mogli da preuzmu određene policijske dužnosti kako bi policiji oslobodili resurse za borbu protiv kriminala.

Tokom septembra već 12 osoba je ubijeno u sukobu kriminalnih grupa. To je najveći broj od decembra 2019. godine, objavili su tamošnji mediji. Preciziraju da je reč o bandi poznatoj kao Fokstrot mreža koja je potresena sukobima i podeljena na dve rivalske frakcije.

Kristerson je rekao da Švedska do sada nije videla ništa slično i da "nijedna druga zemlja" u Evropi nije iskusila ovakvu situaciju.

Naveo je da deca i nevini posmatrači sve više stradaju u sukobima bandi.

NA MILION STANOVNIKA ČETIRI STRADAJU U PUCNJAVI

U izveštaju švedske vlade objavljenom 2021. godine navodi se da svake godine u pucnjavi umru četiri osobe na milion stanovnika, što je više od evropskog proseka, gde u pucnjavama umire 1,6 osoba na milion stanovnika.

Švedska policija povezuje visoku stopu kriminala sa slabom integracijom imigranata odnosno povećanjem jaza između bogatih i siromašnih i upotrebom droga. Premijer je inače najavio da će biti više video-nadzora na ulicama i da će kazne za kršenje zakona o oružju biti povećane, a deportacija olakšana.

Neki kritičari opisali su predložene mere kao površne, tvrdeći da tretiraju simptome, a ne osnovne uzroke nasilja.

Nedavno je snimak migranta koji nožem upada u stan jedne švedske porodice šokirao javnost.

Uznemirujući incident dogodio se u opštini Nibro u Švedskoj gde je počinilac navodno imao za cilj da se suoči sa ženom koja je na neki način povezana sa drugim muškarcem.

(Kurir.rs/RTS/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track