"PROŠLO 117 DANA OD POČETKA KONTRAOFANZIVE, A I DALJE NEMA PRODORA" Mračne prognoze pukovnika Rajznera o ukrajinskom JURIŠU
Foto: Foto: Youtube/Military TV/ORF Fan [HD]

"PROŠLO 117 DANA OD POČETKA KONTRAOFANZIVE, A I DALJE NEMA PRODORA" Mračne prognoze pukovnika Rajznera o ukrajinskom JURIŠU

Planeta -

Vojni ekspert i pukovnik austrijske vojske Markus Rajzner smatra da Zapad precenjuje uspehe Oružanih snaga Ukrajine tokom kontraofanzive.

"Pojedinačne ruske odbrambene linije se savladavaju uz velike gubitke, ali do sada nije bilo pravog prodora", rekao je austrijski oficir u intervjuu nemačkoj novinskoj agenciji DPA.

"Moramo uključiti alarm u svetlu činjenice da 117 dana od početka kontraofanzive nije bilo moguće postići operativni prodor", smatra Rajzner.

Ekspert smatra da Kijev dobija vrlo malo sredstava za suzbijanje ruskih vazdušnih udara na ciljeve koji se nalaze u ukrajinskoj pozadini.

"Samo jačanjem protivvazdušne odbrane mogao bi se smanjiti broj pogodaka u kritičnu infrastrukturu", rekao je Rajzner.

On je istakao da nanošenje ozbiljne štete ukrajinskom sistemu snabdevanja energijom dovodi do problema u oblasti proizvodnje oružja.

"U stvari, svake nedelje u Ukrajinu treba da stigne četiri do pet teretnih vozova napunjenih vojnom opremom", rekao je pukovnik.

Prema njegovom mišljenju, dok su SAD svesne složenosti situacije, EU ne ocenjuje adekvatno situaciju Oružanih snaga Ukrajine.

"Evropa rizikuje da propusti trenutak kada više ne možemo da držimo situaciju pod kontrolom i ona se okreće u korist Rusa", ​​tvrdi Rajzner.

On smatra da su saveznici Kijeva samo delimično ispunili svoja obećanja u vezi sa isporukom vojne opreme Ukrajini, a efikasnost takvih borbenih sistema kao što je tenk Leopard 2 pokazala se znatno nižom od očekivane.

Prema njegovim tvrdnjama, najmanje trećina od oko 90 isporučenih nemačkih tenkova već je uništena ili oštećena.

(Kurir.rs/TASS/DPA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track