UKRAJINA SPREMNA DA NAPADNE 2 DRŽAVE ZBOG RUSIJE: Isplivao dokument, traže rakete dugog dometa od saveznika, poznate i TAČNE METE
Foto: Profimedia / Valery Melnikov /Sputnik

opasne namere

UKRAJINA SPREMNA DA NAPADNE 2 DRŽAVE ZBOG RUSIJE: Isplivao dokument, traže rakete dugog dometa od saveznika, poznate i TAČNE METE

Planeta -

Iran ne može da zadovolji rusku potražnju za dronovima kamikazama koje koristi za bombardovanje Ukrajine i pokreće proizvodnju u Rusiji i Siriji.

Кijev navodno nudi zapadnim saveznicima da napadnu fabrike dronova u sve tri zemlje, ali za to traži odgovarajuće oružje od njih, navodi se u dokumentu od 47 stranica koji je ukrajinska vlada poslala zemljama G7 u avgustu, piše britanski Gardijan, koji ga je pregledao.

Tokom prethodna tri meseca ruske trupe su lansirale više od 600 bespilotnih letelica na ukrajinske gradove. Iranska vlada navodno ne može da se nosi sa ruskom potražnjom zbog visokog intenziteta upotrebe bespilotnih letelica u Ukrajini i ujedno pokušava da osigura da više ne bude povezana sa isporukom oružja Rusiji.

- Zbog toga je Iran u cilju diversifikacije proizvodnje već počeo da koristi fabriku u Siriji, odakle se bespilotne letelice dopremaju u Novorosijsk, a njihova proizvodnja je organizovana i u posebnoj ekonomskoj zoni Alabuga u Jelabuškoj oblasti u Tatarstanu. Istovremeno nastavlja da isporučuje komponente Rusiji - navodi se u ukrajinskom dokumentu.

Zbog toga su Ukrajinci, kako navodi Gardijan, predložili da zapadni saveznici izvedu raketne napade na fabrike koje proizvode bespilotne letelice u Iranu i Siriji, ali i na potencijalno proizvodno mesto u Ruskoj Federaciji.

- Napade bi mogle da izvedu ukrajinske odbrambene snage ako partneri obezbede neophodna sredstva za uništenje - navodi se u dokumentu.

Od Alabuge do ukrajinske granice je oko 1.500 km. Ukrajina nema zapadno oružje sa takvim dometom, ali razvija sopstvene bespilotne letelice i rakete sposobne da udaraju na takvoj udaljenosti.

Očekuje se da će fabrika u Alabugi početi sa radom početkom 2024. godine. To je ranije saopštio sekretar za štampu američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Кirbi. Oglasi koji ukazuju na saradnju sa Iranom počeli su da se pojavljuju u aprilu kad su prema navodima Fajnenšel tajmsa poslovi nuđeni ljudima koji znaju farsi za simultano prevođenje i prevođenje tehničke dokumentacije i voljni su da putuju.

Neki oglasi su ukazivali da bi bilo neophodno sarađivati sa ministarstvom odbrane na razvoju bespilotnih letelica i razumeti obrnuti inženjering.

Iran aktivno koristi bespilotne letelice i njihove komponente, kupljene ili zarobljene u drugim zemljama, da demontira i proizvodi sopstvene na osnovu njih.

- Iranski proizvođači bespilotnih letelica su se prilagodili i uglavnom koriste dostupne komercijalne komponente čija se isporuka slabo ili uopšte ne kontroliše - navodi se u ukrajinskom dokumentu.

Ukrajinci su navodno u dronovima Šehid-131 pronašli 52 komponente koje su proizvele zapadne kompanije, a u modelu Šehid-136 čak 57.

- Među njihovim proizvođačima su kompanije čija se sedišta nalaze u zemljama koalicije za sankcije: SAD, Švajcarskoj, Holandiji, Nemačkoj, Кanadi, Japanu i Poljskoj - navodi se u dokumentu.

(Kurir.rs/Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track