NEĆU STATI DOK LISICA NE BUDE MRTVA: Ovo je vođa zloglasne švedske bande, ubija redom TRAŽEĆI OSVETU za smrt majke, ginu i nedužni
Foto: Shutterstock, Screenshot

rat na ulicama

NEĆU STATI DOK LISICA NE BUDE MRTVA: Ovo je vođa zloglasne švedske bande, ubija redom TRAŽEĆI OSVETU za smrt majke, ginu i nedužni

Planeta -

Švedska vlada saopštila je da će otvoriti put vojsci da pruži veću pomoć policiji u borbi protiv talasa kriminala koji je potresao zemlju i zbog koga je samo u septembru ubijeno 12 ljudi.

Lokalni mediji pišu da iza svega stoji obračun vođe zloglasne bande i njegove nekadašnje desne ruke.

Pucnjave su postale skoro svakodnevna pojava u Švedskoj, neke izvode tinejdžeri, a većinu bande, preneo je Rojters.

Smatra se da je za najnoviji talas napada u Švedskoj odgovorna kriminalna mreža Fokstrot na čijem čelu je irački Kurd Rava Madžid (37) koji je odrastao u Upsali, a trenutno se nalazi u Turskoj.

Rava Madžid
foto: screenshot

Unutrašnji raskol u mreži Fokstrota pokrenuo je krvavu spiralu osvete. Na jednoj strani sukoba je zloglasni vođa Madžit koji je takođe poznat kao Kurdska Lisica, a sa druge strane njegov doskorašnji najbliži saradnik Ismail Abdo zvani Jagoda.

U proteklih nekoliko nedelja ubijeno je 12 osoba. Nekoliko zločina dogodilo se u Madžidovom bivšem rodnom gradu Upsali. Izvori kažu Aftonbladetu da rođaci oba muškarca sada beže iz Švedske.

- Odlaze iz zemlje jer se plaše da će biti ubijeni - kaže doušnik.

Među onima koji su napustili Švedsku ima i male dece. Neke mališane roditelji su morali da ostave na aerodromu.

UŽASNA SITUACIJA

Veruje se da su i Madžid (36) i Abdo (33) u Turskoj. Prema "Aftonbladetovim" informacijama tamo su otišli i mnogi njihovi rođaci.

UNT je nedavno izvestio da su učenici nestali iz nekoliko škola u Upsali. Opština strahuje da su porodice napustile grad zbog pretnji povezanih sa ratom bandi.

- Ovo je socijalna situacija koja je užasna - kaže za list direktor škole.

DVOSTRUKA IGRA

Spirala nasilja počela je kada je majka Ismaila Abdoa ubijena u okrugu Upsala u Grenbiju. Veruje se da je ubistvo naručio Madžid.

- Nećemo stati dok Lisica ne bude mrtva ili uhvaćena - rekao je izbor blizak Abdou švedskom "Eksprensenu".

SVT prenosi da su tome prethodila dva ubistva u Istanbulu u Turskoj.

Ali seme sukoba je možda posejano i ranije. Kolaju glasine da je Madžid osumnjičen da je učestvovao u dvostrukoj igri u kojoj je ukrao narkotike od Abdoa.

Veruje se da je Ismail Abdo dobio pseudonim Jagoda zbog svog učešća u poslu sa hranom.

Ismail Abdo, Švedska
foto: Screenshot

Abdo inače ima dugačak krivični dosije. On je 2016. godine osuđen na pet godina i šest meseci zatvora za teška krivična dela vezana za oružje i teška krivična dela vezana za drogu.

U septembru 2022. godine okrivljen je zbog posebno teških krivičnih dela vezanih za drogu. On se, između ostalog, sumnjiči da je umešan u pokušaj kupovine dvanaest kilograma amfetamina.

- Imamo dobar razlog da verujemo da je osuđena osoba u Turskoj i da je turski državljanin - saopštio je ranije tužilac Danijel Jonson koji vodi preliminarnu istragu.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track