RUSKI DRONOVI ULETELI NA NEBO ČLANICE NATO? Panika na istoku Evrope, raste opasnost od VELIKE ESKALACIJE
Foto: Shutterstock

RUSKI DRONOVI ULETELI NA NEBO ČLANICE NATO? Panika na istoku Evrope, raste opasnost od VELIKE ESKALACIJE

Planeta -

Rumunski vojni radari otkrili su moguće narušavanje nacionalnog vazdušnog prostora tokom noćnog napada ruskih dronova na civilnu infrastrukturu u Ukrajini, saopštilo je rumunsko Ministarstvo odbrane.

Fragmenti neidentifikovanih letelica ili projektila pronađeni su na teritoriji Rumunije tri puta ovog meseca.

"Radarski sistem rumunske vojske identifikovao je moguće neovlašćeno narušavanje nacionalnog vazdušnog prostora, a signal je detektovan na putu ka gradu Galatiju", saopštilo je ministarstvo odbrane.

Na teren su upućeni veštaci da utvrde šta se dogodilo, dodaju iz ministarstva.

"Za sada na nacionalnoj teritoriji nisu identifikovani pali predmeti. Potraga će biti nastavljena danas", kažu u ministarstvu.

Telefonska upozorenja upućena su stanovnicima okruga Tulčea i Galati kada su bespilotne letelice otkrivene u letu za Ukrajinu nedaleko od rumunske granice.

Upozorenje stanovništvu da se skloni je jedna od nekoliko mera koje je Rumunija preduzela da poveća zaštitu otkako su delovi dronova pronađeni na njenoj teritoriji, pored povećanja broja patrola i osmatračnica i proširenja zone zabrane letova duž dela granica sa Ukrajinom.

Rumunski i NATO zvaničnici ističu da nema dokaza da su ruski napadi u blizini granice nameran napad na Rumuniju, ali ih smatraju nepromišljenim i destabilizujućim.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/Index)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track