BRITANSKI MINISTAR: London razmešta „tajfune“ u Poljskoj za zaštitu od Rusije
Foto: Printskrin / You Tube

BRITANSKI MINISTAR: London razmešta „tajfune“ u Poljskoj za zaštitu od Rusije

Planeta -

Velika Britanija će rasporediti lovce „tajfun“ u Poljskoj radi zaštite ove zemlje od Rusije, saopštio je britanski ministar odbrane Grant Šeps.

„Kao odgovor na zahtev naših poljskih prijatelja, ‘tajfun’ našeg vazduhoplovstva razmešta se u Poljsku za podršku našeg saveznika u NATO-u protiv sve veće pretnje od ruskog mešanja“, rekao je Šaps na zasedanju Konzervativne partije.

On je dodao da je raspoređivanje borbenih aviona u Poljskoj uoči izbora snažan signal da Velika Britanija podržava slobodu i demokratiju svojih saveznika.

Ministar nije precizirao koliko će aviona konkretno biti poslato u Poljsku.

Šaps je dodao i da je Velika Britanija zaključila ugovore vredne četiri milijarde funti sa vodećim kompanijama za razvoj „moćnih udarnih podmornica“.

Parlamentarni izbori u Poljskoj biće održani 15. oktobra.

Poslednjih godina Rusija primećuje nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama. Alijansa proširuje inicijative i to naziva „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog povećavanja snaga Alijanse u Evropi. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati dejstva koja su potencijalno opasna po njene interese.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja