"NEMCI ĆE UVEK ŽELETI DA SE DOGOVORE S RUSIMA": Poljski premijer Moravjecki upozorio Ukrajinu da ne stvara savez sa Berlinom
Foto: Printscreen Twitter, EPA Wojtek Jargilo

PORUKA IZ VARŠAVE

"NEMCI ĆE UVEK ŽELETI DA SE DOGOVORE S RUSIMA": Poljski premijer Moravjecki upozorio Ukrajinu da ne stvara savez sa Berlinom

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki upozorio je Ukrajinu da ne stvara bliski savez sa Nemačkom, u trenutku zaoštrenih odnosa između Varšave i Kijeva.

Britanski Skaj njuz prenosi navode Ukrinforma da je Moravjecki optužio ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zbog "veoma neodgovarajućih reči" izgovorenih u UN nakon što je ovaj poručio da će poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita biti od pomoći Rusiji.

Navodi se da je Moravjecki kazao da će "zaštititi poljsku poljoprivredu od ukrajinskih agro-oligarha", dok spor oko žita produbljuje jaz između saveznika dok se izbori u Poljskoj približavaju.

- Ja shvatam da (Zelenski) sada misli da će imati blizak savez sa Nemačkom. Upozoravam vas da će Nemci uvek nastojati da postignu nekakav dogovor sa Rusima preko leđa centralnoevropskih zemalja - naveo je Moravjecki.

Volodimir Zelenski i Mateuš Moravjecki
Volodimir Zelenski i Mateuš Moravjeckifoto: AP Michal Dyjuk

On je podsetio da je "Poljska bila ta koja je primila nekoliko miliona Ukrajinaca".

- Poljaci su bili ti koji su prihvatili Ukrajince pod svoj krov i mi smo bili ti koji su najviše pomogli kada su Nemci želeli da pošalju 5.000 šlemova u opkoljeni Kijev. A to ne bi trebalo da se zaboravi, gospodine predsedniče Zelenski - zaključio je premijer Poljske.

(Kurir.rs/Ukrinform/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track