PREOKRET NA JUGU UKRAJINE! Ruske snage pokrenule protivnapad u Zaporoškoj oblasti, bitka za svaki rov (VIDEO)
Foto: Shutterstock, Schwabenblitz / Alamy / Alamy / Profimedia

izveštaj američkog instituta za proučavanje rata (isw)

PREOKRET NA JUGU UKRAJINE! Ruske snage pokrenule protivnapad u Zaporoškoj oblasti, bitka za svaki rov (VIDEO)

Planeta -

Američki Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je da ruske snage sprovode taktičke kontranapade na području sela Robotine.

Navodi se da se to odvija u okviiru njihove elastične odbrane od aktuelnih ukrajinskih ofanzivnih operacija u zapadnom delu Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine.

U najnovijem izveštaju ISW navodi se da je "situacija južno od Robotina fluidna pošto su neka taktički značajna utvrđenja u više navrata padala u ruke i jednoj i drugoj strani".

Navodi se da "geolocirani snimci of 30. septembra pokazuju udare ukrajinskih snaga po ruskim trupama tokom pokušaja ulaska u sistem rovova dug oko jedan kilometar jugozapadno od Robotina u blizini puta T0408 Robotine-Tokmak".

ISW navodi da je "prethodni snimak od 13. septembra pokazivao da su ukrajinske snage prethodno držale delove tog rova i stoga deluje da su ga izgubile u ruskim kontranapadima od 13. do 30 septembra".

Iz tog razloga je ISW za ovo područje umesto oznake da tu traje ukrajinska kontraofaziva stavio oznaku da je tu u toku rusko napredovanje.

(Kurir.rs/ISW)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja