ERDOGAN TURSKIM POSLANICIMA: Ne očekujemo više ništa od EU, stojimo pred njenim vratima već 40 godina! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Necati Savas

OBRAĆANJE PARLAMENTU

ERDOGAN TURSKIM POSLANICIMA: Ne očekujemo više ništa od EU, stojimo pred njenim vratima već 40 godina! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne očekuje ništa više od Evropske unije, pred čijim se vratima nalazi već 40 godina.

U govoru pred poslanicima parlamenta na inauguralnoj sednici nakon letnje pauze Erdogan je istakao i da je njegova zemlja ispunila sva obećanja koja je dala Briselu, dok druga strana nije ispunila gotovo nijedno.

- Turska više ništa ne očekuje od Evropske unije, pred čijim vratima čeka već 40 godina. Ispunili smo sva obećanja koja smo dali Evropskoj uniji, a oni gotovo nijedno. Nećemo više tolerisati nove zahteve iz Brisela ili postavljanje uslova u pristupnom procesu. Ako EU ne popusti sa uvođenjem viza, koje koriste kao latentne sankcije, ako ne isprave svoje greške, kod nas će u potpunosti izgubiti pravo da izražavaju politička, socijalna, ekonomska ili vojna očekivanja - rekao je Erdogan.

Redžep Erdogan
foto: EPA Necati Savas

On je dodao da "ako Evropska unija namerava da prekine pristupni proces, koji postoji samo na papiru, to će biti njihova odluka".

Turski predsednik je ljut, između ostalog, i zbog najnovije presude Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se vlasti u Ankari kritikuju zbog presude da je jedan turski državljanin pripadnik terorističke organizacije samo zbog korišćenja aplikacije ByLock, koja se koristi za slanje šifrovanih poruka.

Redžep Erdogan
foto: EPA Necati Savas

Turske vlasti tvrde da ovu aplikaciju za kriptovane poruke koriste čelnici neuspelog puča iz 2016, kada je poginulo preko 250 osoba i usledila masovna hapšenje i čistke u vojsci i policiji bez presedana u modernoj istoriji Turske.

Redžep Erdogan
foto: EPA Necati Savas

Vlada je za pokušaj puča optužila Fetulaha Gulena, nekadašnjeg Erdoganovog saveznika.

- Odluka Evropskog suda za ljudska prava je kap koja je prelila čašu. Pripadnici terorističke organizacije i njihove pristalice, koji su ohrabreni ovom odlukom, ne bi trebalo uzalud da se nadaju. Ta odluka neće doneti nikakvo olakšanje kriminalcima. Turska neće popustiti u borbi protiv te bande izdajnika, neće dopustiti nikakav povratak u prošlost - naglasio je Erdogan.

Raša tudej podseća da je Turska zvanično podnela zahtev za članstvo u EU još 1987, a da je status kandidata dobila 1999. Pristupni pregovori su otvoreni 2005, ali su prekinuti 2016.

(Kurir.rs/RT)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track