"RUSIJA MOŽDA SAD NE OSEĆA POSLEDICE SANKCIJA, ALI HOĆE SIGURNO" Đukić: Mi se još nismo oporavili od onih iz DEVEDESETIH (VIDEO)
Foto: Kurir televizija, Shutterstock

kurir tv

"RUSIJA MOŽDA SAD NE OSEĆA POSLEDICE SANKCIJA, ALI HOĆE SIGURNO" Đukić: Mi se još nismo oporavili od onih iz DEVEDESETIH (VIDEO)

Planeta -

Pobeda Ukrajine u ratu sa Rusijom zavisi od saradnje sa Evropskom unijom, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred ministrima spoljnih poslova Evropske Unije, koji su se juče okupili na sastanku u Kijevu.

Zelenski je poručio da je Ukrajini potrebno još više sistema kao što su patriot, IRIS-T i NASAMS.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Presidential Press Service Han

Na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije u Kijevu, šef evropske diolomatije, Žozep Borelj rekao je da je Ukrajini potrebna veća vojna pomoć i obećao toj zemlji stalnu podršku Evropske unije.

Gost jutarnjeg programa Kurir televizije koji je analizirao poziciju Rusije u sukobu jeste Srećko Đukić, diplomata, bivši ambasador Srbije u Belorusiji.

- Moramo priznati da sankcije nisu ispunila očekivanja koja su bila pretpostavljena kada su uvedene. Međutim, sankcije nikada nisu donele dobro onoj zemlji koja je bila pod sanckijama. Uzmite za primer Sovjetski Savez, oni su sve vreme bili pod sankcijama. Te sankcije nisu dale efekat 50tih, ali se njihov efekat osetio 70tih i 80tih. Trenutne sankcije Rusiji će trajati do kraja veka. U to ne bi trebalo imati ikakve sumnje. Prisetimo se naših sankcija, još se nismo oporavili. Dakle, sankcije nisu dale efekat koji se od njih očekivao, ali će vremenom dati i te kakve efekte - započeo je Đukić.

02:18

DRUGE ZEMLJE KUPUJU NAFTU OD RUSIJE, A OVAKO SAKRIJU POREKLO Đukić nema sumnju: Sanckije će im trajati do kraja veka!

Potom se osvrnuo na vest da je Nemačka nastavila da kupuje naftu od Rusije uprkos sankcijama:

- Ruska nafta se izvozi, pa se na moru pretoči u druge brodove, samim tim se izgubi poreklo. Osim toga, ruska nafta je najjeftinija na tržištu, naravno da će je kupovati druge zemlje. Međutim, Rusija nema naftu kakvu je imala jer je oborila sopstvenu proizvodnju, ne može da izvuče onu naftu koju je ranije izvlačila. Naime, ne raspolaže više tom tehnologijom, ako je tada mogla da iz jedne bušotine izvuče 80-90 odsto, sa tehnologijom koju je dobijala od Nemačke, Japana, ona sada sa svojom ili kineskom tehnologijom može 50 odsto da izvuče.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

06:41

RUSIJA I AZERBEJDŽAN IMAJU SLIČNE INTERESE NA KAVKAZU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track