KRENUO ISTORIJSKI REFERENDUM: Australijanci odlučuju da li Aboridžini treba da imaju pravo glasa u parlamentu (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA Diego Fedele

IZJAŠNJAVANJE

KRENUO ISTORIJSKI REFERENDUM: Australijanci odlučuju da li Aboridžini treba da imaju pravo glasa u parlamentu (FOTO, VIDEO)

Planeta -

U Australiji je počelo izjašnjavanje u istorijskom referendumu o pravima Aboridžina, čiji cilj je da oni dobiju pravo glasa u Parlamentu.

Glasanje je otvoreno na brojnim mestima širom Australije za građane koji nisu u mogućnosti da glasaju u danu referenduma, 14. oktobra.

Glasači će moći da se izjasne o reformi koja bi prvi put u Ustavu priznala starosedelačke narode.

Predlog nazvan "Glas" dao bi Aboridžinima i ostrvljanima Toresovog moreuza pravo da budu pitani u parlamentu o merama države koje se na njih odnose.

Ankete su pokazivale da postoji podrške za taj predlog, ali kako se približava datum glasanja izgleda kao da vodi strana koja je protiv.

Australija, glasanje
foto: AP Joel Carrett

Oni koji su protiv predloga smatraju da bi ta reforma donela privilegije Aboridžinima.

Glasačka mesta otvorena su danas u australijskim državama Novi Južni Vels, Kvinslend, Južna Australija i na teritoriji glavnog grada Kanbere. Juče su otvorena u ostalim delovima zemlje.

Prema nedavnim anketama nešto više od 40 odsto glasača podržava predlog, dok je oko 60 odsto protiv. Nova anketa objavljena danas ukazuje da jača tendencija za prihvatanje predloga, ali je i dalje u manjini.

Australijski Aboridžini, čiji preci su živeli na kontinentu pre najmanje 60.000 godina, predstavljaju manje od četiri odsto stanovništva.

Oni statistički žive kraće i siromašniji su od svojih sunarodnika, slabije su obrazovani, a prema statističkim podacima, češće se nađu u zatvoru nego ostali stanovnici Australije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja