SUKOB UNUTAR MOĆNOG KARTELA, EL ČAPOVI SINOVI ZAVODE RED! "Los Čapitosi" doneli odluku, već se pojavila ISKASAPLJENA TELA (FOTO)
Foto: Youtube/ABC News In-depth/State Dept

SUKOB UNUTAR MOĆNOG KARTELA, EL ČAPOVI SINOVI ZAVODE RED! "Los Čapitosi" doneli odluku, već se pojavila ISKASAPLJENA TELA (FOTO)

Planeta -

Moćna frakcija kartela Sinaloa, koju predvode sinovi bivšeg meksičkog narko bosa Hoakina "El Čapa" Gusmana, zabranila je proizvodnju i prodaju fentanila u Sinaloi, piše Rojters.

Duž puteva širom države Sinaloa, na severu Meksika, pojavile su se poruke koje najavljuju pomenutu odluku.

Poruke je potpisala frakcija Los Čapitos, na čelu sa El Čapovim sinovima, koji su preuzeli očevo kriminalno carstvo nakon što je El Čapo izručen Sjedinjenim Državama 2017. godine.

Analitičari su skeptični prema spekulacijama da će grupa napustiti tako profitabilan posao.

Nije jasno ko je postavio kontroverzne poruke na mostove i nadvožnjake, ali je zanimljivo da su se poruke pojavile u trenutku kada američke vlasti vrše sve veći pritisak na Meksiko da preduzme akciju protiv kriminalnih grupa koje se bave proizvodnjom fentanila.

Američka vlada je ove godine objavila da je frakcija Los Čapitos glavni dobavljač fentanila na američko tržište. Prošlog meseca, Ovidio Guzman, najmlađi od četvorice braće Los Čapitos, izručen je Sjedinjenim Državama.

"Prodaja, proizvodnja, transport ili bilo koja vrsta poslovanja koja uključuje supstancu poznatu kao fentanil strogo je zabranjena u Sinaloi", navodi se u porukama.

Leo Silva, bivši agent američke Uprave za borbu protiv droga (DEA) koji je radio u Meksiku, veruje da su poruke verovatno pokušaj Los Čapitosa da prebaci krivicu za proizvodnju fentanila na druge.

"Zajedno sa izručenjem jednog od braće, to je trik da se sa njih skine fokus. Ne vidim da će zaustaviti proizvodnju", rekao je on.

Lokalna istraživačka kuća Riodoce je u julu izvestila da su Los Čapitosi poručili proizvođačima u Kulijakanu, glavnom gradu Sinaloe, da prestanu da proizvode fentanil.

Ubrzo nakon toga, tela muškaraca koji su bili mučeni i na njih su bačene tablete fentanila otkrivena su kao očigledna poruka drugima.

Nejasno je da li Los Čapitos može da donese takvu zabranu širom Sinaloe, jer veliki deo teritorije kontroliše El Čapov stari partner Ismael "El Majo" Zambada, koji vodi još jednu moćnu frakciju kartela. Međutim, Silva je skeptičan prema samoj pretpostavci da će se i Los Čapitos držati podalje od fentanila. "Veliki novac je u pitanju da bi zabranili proizvodnju", zaključio je on.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

03:49

Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja