UKRAJINA DOBIJA MOĆNOG AKINDŽIJA: Turska šalje Kijevu novu verziju Bajraktara, fabrika danonoćno radi, Moskva upozorava
Foto: EPA / Leszek Szymanski

potvrđena inforamcija

UKRAJINA DOBIJA MOĆNOG AKINDŽIJA: Turska šalje Kijevu novu verziju Bajraktara, fabrika danonoćno radi, Moskva upozorava

Planeta -

Ukrajinske oružane snage mogle bi da dobiju poboljšanu verziju turskog drona Bajraktar ​​TB2 Akindži koji je sposoban da nosi krstareće rakete.

Informaciju je potvrdio Haluk Bajraktar koji je čelnik turske kompanije koja proizvodi vojne dronove.

- To je koliko ja znam pitanje koje se razmatra - rekao je Bajraktar.

Navodi da trenutno svih 50 radnika u fabrici "dan i noć" sklapaju bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 za Ukrajinu.

- Naši dronovi se aktivno koriste na bojnom polju i mi se dobro držimo pokušavajući da tehnički podržimo naše sisteme - rekao je čelnik kompanije.

Bajraktar očekuje da će u narednih godinu dana biti okončana izgradnja fabrike u Ukrajini i da će tamo proizvoditi sve sisteme koji postoje - uključujući i poboljšanu verziju ​Akındži.

- Кompanija je već dobila potrebne dozvole - naglasio je Bajraktar.

Bespilotna letelica Bajraktar ​​Akındži je teška jurišna bespilotna letelica u službi turskog vazduhoplovstva od 2021. godine. Uređaj je opremljen ukrajinskim motorima i inteligentnim sistemom navođenja kao i AESA radarskim sistemom za procenu meteoroloških podataka. Dron je sposoban da nosi krstareće rakete i navođene bombe odnosno da obavlja misije vazduh-zemlja i vazduh-vazduh.

Fabrika čija je izgradnja u Ukrajini planirana do 2025. godine zapošljavaće najmanje 300 ljudi. Prema rečima Bajraktara, ulaganja u preduzeća iznosiće oko 100 miliona dolara, a ta sredstva će pored izgradnje fabrike biti iskorišćena za održavanje servisnog centra i glavne kancelarije kompanije u Кijevu.

Izgradnja fabrike, koja je počela u avgustu, prvobitno je trebalo da bude završena do kraja 2023. godine, međutim, ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bodnar rekao je da je situacija na frontu promenila prvobitne planove.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov upozorio je da fabrika "Baikar Defence" u Ukrajini potpada pod temu demilitarizacije.

Turske bespilotne letelice Bajraktar ​​TB2 su se dobro pokazale u prvoj fazi rata, ali je kasnije ruska vojska naučila da ih obara koristeći sofisticirane sisteme protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja.

- Ukrajinske oružane snage su zauzvrat naučile da koriste optiku i senzore Bajraktar ​​TB2 za usmeravanje drugih dronova u napad - rekao je stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme u Centru za pomorsku analizu Semjuel Bendet.

(Kurir.rs/Moscow Times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track