"IMA LI DOVOLJNO METROA KOD VAS DA ORGANIZUJETE NASTAVU": Zelenski tvrdi da meta Rusije već 2028. godine mogu da budu druge zemlje
Foto: AP/Mary Altaffer

obračanje na samitu Evropske političke zajednice

"IMA LI DOVOLJNO METROA KOD VAS DA ORGANIZUJETE NASTAVU": Zelenski tvrdi da meta Rusije već 2028. godine mogu da budu druge zemlje

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je danas da se Rusija neće zaustaviti na Ukrajini i da mete Moskve već 2028. mogu da budu baltičke zemlje i druge zemlje koje se u fokusu njene ekspanzije.

On je na samitu Evropske političke zajednice u španskom gradu Granadi poručio da se u Harkovu zbog blizine ruske granice i svakodnevnih napada iz vazduha za učenike 65 škola nastava održava u tunelima podzemne železnice, koji su posebno opremljeni za nastavu.

- To znači biti sused sa Rusijom. Pitam se ima li dovoljno podzemnih železnica u vašim državama da se organizuje nastava - rekao je Zelenski i dodao da obaveštajni podaci njegove zemlje navode da se Kremlj adaptira i ako mu se dozvoli da obnovi vojne kapacitete, takav scenario može da se desi već 2028.

Zelenski je kazao da su uticaj i mešanje Rusije osetile i Moldavija, Gruzija i neki drugi na Kavkazu.

- Ne sumnjamo u snagu NATO - rekao je Zelenski koji je naveo da je potrebno jedinstvo Evrope, ne samo 27 članica EU, već i ostalih.

Predsednik Ukrajine je rekao da je potrebno insistirati na političkim i ekonomskim sankcijama kako ruski predsednik Vladimir Putin ne bi destabilizovao bilo koji drugi deo Evrope.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track