OVAJ SNIMAK PRETI DA ZAPALI CEO IRAN: Devojka ušla u metro bez hidžaba, a onda završila u bolnici OPTUŽENA VERSKA POLICIJA
Foto: Printscreen X

misterija

OVAJ SNIMAK PRETI DA ZAPALI CEO IRAN: Devojka ušla u metro bez hidžaba, a onda završila u bolnici OPTUŽENA VERSKA POLICIJA

Planeta -

Misteriozna povreda devojke koja se ukrcala u metro u glavnom gradu Irana bez hidžaba ponovo je digla javnost na noge!

Nije tačno poznato šta se dogodilo nekoliko sekundi nakon što je Armita Geravand (16) ušla u metro u nedelju. Prijateljica je rekla iranskoj državnoj televiziji da je Armita udarila glavom o platformu, otac i majka za iranske državne medije, međutim, navode da tinejdžerka ima problem sa krvnim pritiskom i da je to možda izazvalo pad, a aktivisti u inostranstvu tvrde da je možda gurnuta ili napadnuta jer nije nosila hidžab.

Povreda dolazi u momentu kad je Iran svoju policiju za moral vratio na ulicu i dok zakonodavci nastoje da uvedu još strože kazne za sve koji ne nose maramu za glavu.

Geravand je zadobila povredu u nedelju ujutru na metro stanici Šohada u južnom Teheranu.

Iranska državna televizija je u sredu uveče emitovala snimak nadzornih kamera koje pokrivaju 16 minuta koje je Geravand provela na stanici metroa pre nego što je povređena.

Analiza AP nije pokazala znakove manipulisanja emitovanim snimkom.

Ušla je u 6.52 ujutro i zatim se spustila pokretnim stepenicama. Jedina praznina, oko minut i po, nastaje pre nego što stigne do kapije za okretanje gde koristi svoju metro karticu. Na snimku se vidi kako kupuje užinu i čeka na peronu.

Na snimku, koji nema ton, Geravand, koju aktivisti opisuju kao tekvondoistkinju, izgleda smireno i zdravo.

U 7.08 ujutru ulazi u poslednji vagon u vozu. Kondukter blokira pogled na vrata kroz koja devojka prolazi. Za samo četiri sekunde, međutim, Geravand iskorači iz voza i vidi se samo deo glave dok leži na podu.

Žene tada izvlače Geravandovo mlohavo telo i trče po pomoć dok voz kreće.

Izveštaj iranske državne televizije, međutim, nije uključivao nijedan snimak iz samog voza i nije ponudio nikakvo objašnjenje zašto nije pušten.

Medicinski tehničari hitne pomoći odvezli su Geravandau bolnicu Fadžr koja se nalazi u bazi iranskih vazduhoplovnih snaga i jednoj od najbližih medicinskih ustanova stanici.

Incident je već privukao međunarodnu pažnju.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok oglasila se na društvenim mrežama.

- Još jednom mlada žena se bori za život u Iranu. Samo zato što je pokazala kosu u metrou. To je nepodnošljivo - napisala je Berbok.

Zamenik specijalnog izaslanika SAD za Iran Abram Pejli napisao je da je "šokiran i zabrinut" zbog izveštaja da je iranska takozvana moralna policija napala Geravand.

Tinejdžerka je povređena malo nakon prve godišnjice smrti Mahse Amini (22) koja je prošlog septembra upala u komu nakon prebijanja u zatvoru i nekoliko dana kasnije preminula. Amini je pritvorena jer nije nosila hidžab.

Sumnje da je pretučena tokom hapšenja dovele su do masovnih protesta koji su predstavljali najveći izazov iranskoj teokratskoj vladi od revolucije. Iranske vlasti su verovatno zabrinute da će ovaj incident eskalirati u gnev javnosti kao u tom slučaju.

Aktivisti tvrde da je gradska vlada Teherana angažovala oko 400 takozvanih čuvara hidžaba da daju verbalna upozorenja i da spreče otkrivene žene da uđu u vagone metroa odnosno da ih predaju policiji.

(Kurir.rs/ABC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track