ZABRINUTOST: Severna Koreja isporučila Rusiji artiljeriju za rat u Ukrajini?
Foto: EPA Mikhail Metzelsputnikkremlin P

ZABRINUTOST: Severna Koreja isporučila Rusiji artiljeriju za rat u Ukrajini?

Planeta -

Severna Koreja je počela da prebacuje artiljeriju Rusiji jačajući snage predsednika Vladimira Putina u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani američki zvaničnik za CBS Njuz.

On nije naveo da li je transfer deo novog, dugoročnog lanca snabdevanja ili je reč o ograničenoj pošiljci, niti šta Severna Koreja dobija zauzvrat za oružje.

Kim je Putinu tokom sastanka u Rusiji prošlog meseca rekao da može da računa na „punu i bezuslovnu podršku” Severne Koreje za „svetu borbu” Rusije u odbrani njenih bezbednosnih interesa, prenosi američki TV kanal.

Jedan visoki južnokorejski zvaničnik rekao je za Si-Bi-Es njuz da je Seul zabrinut da bi Kim mogao da traži tehnologiju od Rusije za izgradnju podmornica na nuklearni pogon i naprednijih raketa i satelita, pored saradnje na konvencionalnom oružju.

Zvaničnik je upozorio da ako se bilateralne veze Rusije i Severne Koreje prodube do te mere, to bi ojačalo Kimovu sposobnost da ugrozi ne samo bliske azijske saveznike Amerike, Južnu Koreju i Japan, već i ceo svet.

Sa druge strane, kako prenosi CBS, SAD su ukrajinskim snagama predale zalihe municije zaplenjene iz Irana, saopštilo je američko Ministarstvo pravde.

Skladište iranske municije koju su SAD prebacile u Ukrajinu, u međuvremenu, uključuje više od milion metaka kalibra 7,62 mm, koji se koriste u mitraljezima i puškama.

Metke je u decembru 2022. zaplenila američka mornarica sa broda koji je krenuo iz Irana u Jemen, gde Teheran podržava pobunjeničke snage Huti uključene u građanski rat u toj zemlji.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track