"BRISEL JE PRAVNO SILOVAO MAĐARSKU I POLJSKU" Viktor Orban ponovo šokira, UZVRAĆA UDARAC EU
Foto: Reuters / Vincent Kessler, Shutterstock

"BRISEL JE PRAVNO SILOVAO MAĐARSKU I POLJSKU" Viktor Orban ponovo šokira, UZVRAĆA UDARAC EU

Planeta -

Mađarska će zauzeti beskompromisnu ​​poziciju po pitanju ilegalnih migracija i neće podržati plan rukovodstva EU da se izbeglice i migranti presele u zemlje zajednice.

To je izjavio mađarski premijer Viktor Orban, koji učestvuje na neformalnom samitu EU u Granadi.

"Brisel je pravno silovao Poljsku i Mađarsku nametnuvši im migracioni pakt. Dakle, neće biti kompromisa oko migracija. Ni danas ni u narednim godinama. Branićemo naše granice i od migranata i od briselskih birokrata!" – napisao je Orban na svojoj stranici na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Poljska i Mađarska se protive novom migracionom paktu koji su predložili lideri EU, a koji predviđa preseljenje izbeglica i migranata u evropske zemlje na osnovu utvrđenih kvota, a u slučaju odbijanja i uplatu u opšti fond sredstava za njihovo izdržavanje.

Budimpešta ne želi da se zemlja pretvori u "drugu Lampeduzu" i "geto za migrante". Mađarska vlada smatra da ovi pojedinci ne bi trebalo da prelaze granice EU dok se njihovi zahtevi za ulazak ne obrađuju, kao i da bi eventualni problemi u vezi sa tim trebalo da se rešavaju "u njihovim mestima porekla", ali uz finansijsku pomoć EU.

Na prethodnim sastancima EU, Mađarska i Poljska su se protivile paktu o migracijama i rekle da se on može usvojiti samo konsenzusom. Istovremeno, Brisel namerava da dobije njegovo odobrenje prostom većinom glasova, a najnovije odluke u Evropskoj uniji u vezi sa pripremom plana migracije donete su bez učešća Budimpešte i Varšave.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track