TRI SNAŽNA ZEMLJOTRESA POGODILA PLANETU: U razmaku od samo nekoliko sati treslo se ŠIROM SVETA - "Zabrinut sam, bilo je UŽASNO"
Foto: Shutterstock, Ilustracija

TRI SNAŽNA ZEMLJOTRESA POGODILA PLANETU: U razmaku od samo nekoliko sati treslo se ŠIROM SVETA - "Zabrinut sam, bilo je UŽASNO"

Planeta -

Tri snažna zemljotresa potresla su jutros svet. Potresi su se osetili u Papui Novoj Gvineji, Meksiku i Avganistanu.

Zemljotres jačine 6,3 stepena po Rihterovoj skali potresao je Meksiko, nakon čega se treslo i u Avganistanu, koji je pogodio zemljotres jačine 5,6 oko 11:00 časova po lokalnom vremenu, a Papuu Novu Gvineju je pogodio potres jačine 6,7.

Snažan potres u Oahaki, u južnom Meksiku, aktivirao je automobilske alarme čak do Meksiko Sitija, nekih 366 kilometara severozapadno. Zemljotres je izazvao seizmičke alarme u Meksiko Sitiju, zbog čega su stanovnici izašli na ulice.

Stanovnici su takođe izašli na ulicu u Heratu u Avganistanu nakon se osetio zemljotres čiji je epicentar bio 40 kilometara severozapadno od grada, praćen naknadnim potresima jačine 5,5, 4,7, 6,3 i 5,9.

Zemljotres jačine 6,7 stepeni Rihterove skale pogodio je severoistočnu Papuu Novu Gvineju, saopštio je Geološki zavod Sjedinjenih Država.

Potres jednake jačine pogodio je obalu Madanga nekoliko minuta kasnije, saopštio je USGS.

Prošlo je mesec dana od razornog zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale koji je potresao Maroko 8. septembra, pri čemu je poginulo oko 3.000 ljudi, a povređeno je 5.600.

Zemljotres je oštetio oko 60.000 domova u 3.000 sela.

Američki geološki institut saopštio je da se zemljotres u Meksiku dogodio nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu u blizini grada Matias Romero u južnoj državi Oahaka.

Visoki zvaničnik regionalne vlade Hesus Romero rekao je novinarima da nema prijavljenih smrti, ali je potres prouzrokovao štetu na deonicama autoputa koji vodi do prevlake Tehuantepec, uskog dela meksičke teritorije koji razdvaja Pacifik i Atlantski okean.

Šteta je prijavljena i u gradu Oahaka, gde su zidovi bolnice popucali i gde je prijavljen nestanak struje.

Gradonačelnik glavnog grada, u kojem živi 9,2 miliona ljudi, Marti Batres, saopštio je da se u Meksiko Sitiju "osetio blagi potres", ali je dodao " da do sada nije prijavljena šteta".

Sat i po kasnije, Avganistan je pogodio zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale.

Stanovnici i vlasnici radnji pobegli su iz zgrada kada se dogodio prvi zemljotres.

"Bili smo u našim kancelarijama i odjednom je zgrada počela da se trese, a zidni malter je počeo da pada i zidovi su popucali", rekao je 45-godišnji Bašir Ahmad za AFP.

"Ne mogu da kontaktiram svoju porodicu, mrežne veze su prekinute. Previše sam zabrinut i uplašen, bilo je užasno", rekao je on.

Gomile žena i dece istrčali su na ulice Herata, što dalje od visokih zgrada, u trenucima nakon prvog zemljotresa i naknadnih potresa koji su trajali otprilike sat vremena.

Moguće su stotine smrtnih slučajeva, prema preliminarnom izveštaju USGS-a.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track