IZRAELCI IMALI POSEBNU TAKTIKU, SADA JE UKIDAJU! Više nema "kucanja na krovove", pobesneli su - Gaza neće biti HAMASTAN (VIDEO)
Foto: Youtube/gvlacom/Twitter/@AJEnglish

IZRAELCI IMALI POSEBNU TAKTIKU, SADA JE UKIDAJU! Više nema "kucanja na krovove", pobesneli su - Gaza neće biti HAMASTAN (VIDEO)

Planeta -

Visokopozicionirani izvor iz izraelske vlade saopštio je da je ratni cilj premijera Benjamina Netanjahua da Hamasu oduzme sposobnost da naudi Izraelu, piše "Tajms of Izrael".

- To je veoma široka definicija. Ne želimo dalje da ulazimo u to, ali Gaza neće postati "Hamastan" - rekao je on.

Izvor izraelskog medija je pojasnio da se više ne primenjuje taktika "kucanja na krov", koju su Izraelci ranije primenjivali prilikom vazdušnih napada.

To je podrazumevalo slanje tekstualnih poruka, telefonske pozive ili slabije inicijalne udare na krov zgrade koju ciljaju, kako bi dali vremena civilima da se povuku.

Kako izgleda "kucanje na krov" možete videti na snimku novinarke Al Džazire, koja se uključila u studio sa terena upravo u trenutku kada je pogođena zgrada iza nje.

U određenim slučajevima, Palestinci kojima je "kucano na krov" popeli bi se na svoje krovove kako bi pokazali da neće da odu.

Nizar Rajan, jedan od najviših komandanata Hamasa, odbio je sa svojom petnaestočlanom porodicom da napusti kuću posle "kucanja", nakon čega su svi izginuli.

Njujork Tajms je pisao da je Hamas terao stanovnike Gaze da se penju na krovove, ali je Amnesti internešenel skrenuo pažnju da je moguće kako je Hamas želeo da "izbegne paniku" među stanovništvom, pošto u Pojasu Gaze nije bilo dovoljno skloništa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track