KAKO JE HAMAS OBMANUO MOSAD: Koristili šifrovanu tehnologiju i izbegli prisluškivanje izraelskih službi
Foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

KAKO JE HAMAS OBMANUO MOSAD: Koristili šifrovanu tehnologiju i izbegli prisluškivanje izraelskih službi

Planeta -

Pošto je naučila kako da prikupi tuđe obaveštajne podatke i da izbegne curenje sopstvenih, organizacija je, smatraju obaveštajni stručnjaci, u napadu na Izrael koristila visokosofisticiranu tehnologiju

Napad palestinskog Hamasa zatekao je službe za nacionalnu bezbednost Izraela potpuno nespremnim, što je iznenađujuće, posebno ukoliko imamo u vidu obim ovih napada, koji su istovremeno pokrenuti sa mora, iz vazduha i sa kopna, zalazeći duboko u teritoriju Izraela, izveštava "Blumberg".

Izraelske obaveštajne službe imaju reputaciju jednih od najsofisticiranijih na svetu. Pojas Gaze jedno je od najbolje kontrolisanih mesta na planeti, gde se prisluškuju telefonske linije, a teritorija se stalno budno prati preko satelita.

Izraelu i SAD će biti potrebne godine da otklone sve propuste koji su omogućili Hamasu da ih iznenadi. Za sada je jedino jasno da je Hamas izbegao prisluškivanje izraelskih službi i da je iskoristio preterano samopouzdanje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), koje su verovale da mogu sprečiti raketne napade Hamasa.

Hamas je koristio šifrovanu tehnologiju

"Sumnjam da je Hamas bio u stanju da drži ovako ogromnu operaciju u tajnosti", izjavio je Bet Saner, bivši zamenik direktora izraelske Nacionalne obaveštajne službe i dodao: "Operacija je uključivala mnogo instruktora, obuku, kao i unošenje velikih količina municije".

Izrael, Hamas, Rat
foto: Printscreen/Youtube/CNN

"Podelili su se u ćelije i održavali strogo zatvorene sastanke. Svaka grupa se bavila različitim segmentima operacije. Veoma malo ljudi je znalo za ceo plan", dodao je Saner.

U subotu je 1.000 boraca Hamasa provalilo visokotehnološki opremljenu ogradu, koja je trebalo da štiti Izrael od napada iz Gaze.

Neimenovani izvor, upoznat sa izraelskim obaveštajnim operacijama, izjavio je da uspeh koji je ostvario Hamas pre svega znači da vojnim obaveštajnim službama Izraela nedostaju obaveštajno kvalitetni izvori iz samog rukovodstva Hamasa.

Moguće je i da se planiranje operacije Hamasa oslanjalo na šifrovanu tehnologiju, tvrdi Endrju Boren, izvršni direktor kompanije "Flešpoint" i bivši šef u američkom Centru za borbu protiv terorizma. "A možda je postojala i komponenta tajne komunikacije uz pomoć nekih uređaja", dodao je Boren.

Alon Arvac, bivši pripadnik izraelske jedinice 8200, koja je odgovorna za prikupljanje obaveštajnih vojnih podataka, smatra da je Hamas onemogućio izraelskim službama da prisluškuju telefone i da presreću elektronsku poštu. To uključuje neke tehnike koje je ranije koristio Izrael.

Izrael, Hamas, Rat
foto: Printscreen/Youtube/CNN

Kako su prenele "RIA Novosti", pozivajući se na izveštaj sajta "Bavaba", izraelske obaveštajne službe kasno su reagovale na napad Hamasa zbog činjenice da borci Hamasa koriste "huavej" opremu, koju zapadne i prozapadne obaveštajne agencije teško prisluškuju.

Korišćenje "Huavej" uređaja jedna je od dominantnih teorija na društvenim mrežama, koja objašnjava neuspeh izraelske obaveštajne službe. Sa ovom teorijom slaže se i bivši član Al Kaide, a potom agent MI6 Amen Din. Prema njegovim rečima, lideri i militanti Hamasa uglavnom koriste "huavej" i pametne telefone.

"Očigledno je da je Hamas naučio kako se prikupljaju obaveštajni podaci i kako da izbegne curenje sopstvenih podataka", zaključio je Arvac.

Sve veća sofisticiranost Hamasovog obaveštajnog aparata

Od posebne pomoći Hamasu su bili i podzemni tuneli, čime je izbegao izraelske satelite. Hamas je godinama skrivao oružje u tunelima, tvrdi izvor upoznat sa američkim obaveštajnim podacima. Zato su izraelski napadi na nadzemna skladišta Hamasa bili neuspešni.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze, srušena džamija, Palestinci
foto: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Hamasu je u planiranju napada pomogla sve veća sofisticiranost njegovog obaveštajnog aparata. Otkako je ova organizacija preuzela kontrolu nad Gazom 2007, mogućnosti Hamasa su dramatično porasle, tvrdi se u istraživanju iz maja 2023, koje je objavljeno u časopisu "Intelidžens end nešenel sekjuriti".

Vojno-obaveštajno odeljenje Hamasa obezbedilo je značajne resurse za posmatranje granice sa Izraelom i za prisluškivanje taktičkih komunikacija IDF. Hamas je prikupio važne podatke o naoružanju, obuci i raspoređivanju izraelskih trupa, navodi se u istraživanju.

"Ovi podaci su pokazali da je izraelska granica slabo opremljena. Mogli su da priđu dovoljno blizu i da detoniraju eksploziv", izjavio je Kenet Kacman, stručnjak za Bliski istok Kongresne istraživačke službe i dodao: "Sve te informacije su omogućile Hamasu da se temeljno pripremi za napad".

Izrael, rat u Izraelu, Gaza, pojas Gaze, Palestinci, izbeglički kamp
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Izraelska vlada se sada suočava sa optužbama da je Služba nacionalne bezbednosti uvučena u unutrašnje sukobe u samom Izraelu. Mnogi Izraelci su mesecima protestovali protiv pokušaja premijera Benjamina Netanijahua da smanji ovlašćenja državnog pravosuđa.

"Tajms of Izrael" je u ponedeljak objavio da su egipatski obaveštajci nekoliko puta upozorili Izrael da Hamas planira "nešto krupno". Osim toga, umesto da se usredsrede na Gazu, izraelski zvaničnici su se koncentrisali na Zapadnu obalu.

Kancelarija izraelskog premijera demantovala je ove izveštaje, saopštavajući da "nikakvo upozorenje nije stiglo iz Egipta" i da "premijer nije razgovarao sa šefom egipatske obaveštajne službe od formiranja vlade, bilo direktno bilo indirektno".

Postoje i mišljenja da je Izrael postao previše samouveren, jer mu je tehnološka sofisticiranost pružila preterani osećaj sigurnosti. Pre dve godine, izraelsko vazduhoplovstvo objavilo je članak pod naslovom "Sposobnost IDF-a da uništi rakete pre nego što budu lansirane".

Tokom rata u Gazi 2014, IDF je napao "na stotine terorista u trenutku dok su ispaljivali rakete na Izrael. Neki su pogođeni neposredno pre lansiranja", navodi se u članku.

Izgleda da je Izrael pogrešno shvatio i motivaciju i sposobnosti Hamasa, jer nije predvideo mogućnost napada na svoju teritoriju, dodao je Saner.

Glas javnosti/RT/Blumberg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track