NAČELNIK ZDRUŽENOG GENERALŠTABA SAD: Ukrajina će nastaviti kontraofanzivu i tokom zime
Foto: Shutterstock, AP/Kim Junbeom

NAČELNIK ZDRUŽENOG GENERALŠTABA SAD: Ukrajina će nastaviti kontraofanzivu i tokom zime

Planeta -

Ukrajina namerava da nastavi sa pokušajima ofanzive naredne zime, rekao je načelnIk Združenog generalštaba američkih oružanih snaga Čarls Braun na konferenciji za novinare u Briselu.

„Razumem da će zimski meseci biti teži, ali Ukrajina ima nameru da nastavi svoje ofanzivne operacije tokom zimskih meseci“, rekao je general.

U belgijskoj prestonici održan je sastanak na kome se razgovaralo o daljem vojnom snabdevanju Ukrajine. Kako je Braun rekao, SAD i druge zemlje garantovale su svu podršku Kijevu.

Čarls Braun
Čarls Braunfoto: Screenshot YT

Prema rečima šefa Pentagona Lojda Ostina, koaliciju zemalja koje će pomoći Ukrajini da razvije svoje vazdušne snage predvodiće SAD. Ova grupa će takođe uključivati Dansku i Holandiju, koje će pomoći u razvoju F-16 .

Estonija i Luksemburg će predvoditi koaliciju zemalja koje će pomoći Ukrajini da ojača sajber-bezbednost, a Litvanija će pomoći razminiranju.

Kako je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin, ukrajinska kontraofanziva, koja je počela 4. juna, potpuno je propala. Prema podacima sa početka oktobra, Kijev je ima više od 90 hiljada ubijenih i ranjenih vojnika.

U tom kontekstu, Sjedinjene Države su izjavile da će ofanziva trajati „mnogo više meseci“ i počele su da snabdevaju Kijev kasetnom municijom. Putin je, sa svoje strane, napomenuo da ova odluka ništa nije promenila na bojnom polju za Oružane snage Ukrajine.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track