"TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA" M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od NJIH NAJVIŠE STRAHUJU
Foto: AP Hatem Moussa, Kurir Televizija

hamas: petak je dan za džihad!

"TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA" M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od NJIH NAJVIŠE STRAHUJU

Planeta -

Na Bliski istok stigao je i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je posle razgovora sa Netanjahuom rekao da će SAD uvek biti uz Izrael, a kako kaže, jedini cilj Hamasa je da uništi Izrael i ubija Izraelce. Blinken bi danas trebalo da se sastane i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je na Zapadnoj obali i rival je Hamasu.

Izrael, rat
foto: Kurir tv

A dok u Pojasu Gaze raste strah od moguće kopnene ofanzive izraelske vojske, sukobi palestinskih ekstremista i Izraela se nastavljaju sedmi dan, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručuje da je „svaki pripadnik Hamasa mrtav čovek“.

Izrael, rat
foto: Kurir tv

Na Bliski istok stigao je i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je posle razgovora sa Netanjahuom rekao da će SAD uvek biti uz Izrael, a kako kaže, jedini cilj Hamasa je da uništi Izrael i ubija Izraelce. Blinken bi danas trebalo da se sastane i sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je na Zapadnoj obali i rival je Hamasu.

A da li bi se najavljena izraelska nadolazeća invazija na Gazu mogla pretvoriti u najkrvaviji urbani sukob od Drugog svetskog rata – armagedon sa katastrofalnim regionalnim implikacijama? I ne samo regionalnim.

Da li Treći svetski rat počinje na Bliskom istoku, kolika je opasnost od izbijanja rata svih ratova i šta će biti u danu posle?

Gosti u studiju Kurir TV su profesor američkih univerziteta u penziji i član SANU-a u ostavci prof. dr Nenad M. Kostić i istoričar dr Nebojša Jovanović koji su razgovarali ovog jutra o dešavanjima u Izraelu.

Nenad M. Kostić
foto: Kurir tv

Nenad M. Kostić započeo je razgovor podsetivši da ovaj sukob ne traje sedam dana već decenijama unazad istakavši:

- Izrael je okružen sa četiri arapske zemlje i nisu one sve razarački nastrojene prema Izraelu, Izrael i Jordan imaju prijateljske odnose, Izrael i Egipat imaju prijateljske odnose, oni imaju neprijatelje u Siriji i u Libanu, jer tamo deluje dobro vojnički obučena šitska Hamalah grupa - rekao je M. Kostić.

Takođe smatra da je Amerika zaštitinik Izraela od momenta nastanka:

- Paradoks je da mala zemlja održava patrona - najjaču i najbogatiju zemlju na svetu koja decenijama podržva malu zemlju na svoju štetu. Amerika slepo štiti Izrael od njenog nastanka jer, kako oni kažu, ona je nepotopivi nosač aviona na Bliskom Istoku i saveznica Amerike. Mada, taj odnos ne traje od početka. Unutar Amerike ima glasova protiv, ali u dogledno vreme Amerika će bezuslovno podržavati Izrael - istakao je M.Kostić.

Ipak, SAD nije garant opastanka Izraela, nego je ova država sposobna da opstane i sama zahvaljujući neverovatnoj vojnoj opremljenosti:

- Izrael je dovoljno jak da opstane sam. Za sada je jedini primer da je neka vojska ili oružani pokret postigao pobedu protiv Izraela je Hezbolah (Hezbollah "Družina/grupa/ Alaha" - šitska Libanska islamistička i militanta politička grupa) . Zato se najviše strahuje ako se Hezbolah i Iran uključe... - upozorio je M. Kostić.

On je uporedio sukob na Bliskom Istoku sa situacijom u kojoj se nalazi Srbija sa Kosovoim i Metohijom.

- Sukob na Bliskom Istoku će posredno uticati na rešavanje kosmetskog problema. Hamas je iskoristio priliku dok je Amerika zauzeta podrškom EU i SAD Ukrajini da napadne Izrael jer je verovao da glavni zaštitinik vojno neće moći da mu pomognu - rekao je M. Kostić i dopunio:

I u Iranu su na vlasti radikalni islamisti kao i u Hamasu, a svoje zahteve pravdaju teritorijalnom štetom koju su pretpreli kada su izgnani sa svog vekovnog područja i božjom pravdom, a sa druge strane imamo čvrstu klerikalističku Netanjahuovu stranu koja isto polaže nade u Božju pomoć!

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

Na pitanje voditeljke da li ovaj sukob može prerasti u "sukob svih sukoba" Kostić savetuje gledaoce da ne navijaju za sukob, a da predviđanja ishoda ne rade mudri ljudi.

- Važno je težiti miru diplomatijom - zaključio je M. Kostić.

Prokomentarisao je međuodnose američkih vlasti Džozefa Bajdena i bivšeg predsednika Donalda Trampa i njegovu podršku Izraelu, koji je kako je rekao M.Kostić - mrzitelj muslimana:

- Donald Tramp je osvedočeni mrzitelj muslimana. Njegov prvi čin kao predsednika je da ograniči useljenje u Ameriku sedam islamističkih država, a ta odluka je pala odlukom jednog prvostepenog suda, ali u Americi to može. Njegovi stavovi su irelevantni i taj čovek je pokazao da nema sluha ni interesa za međunarodne odnose - rekao je M.Kostić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:46

IZRAEL 11 GODINA NAPADA SIRIJU, A METAK NIJE ISPALIO NA ISIL! Damjanović tvrdi: Vrše kontinuirani politiku državnog terora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track