DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael će opstati i SAM
Foto: EPA Mohammed Saber, Kurir Televizija

napad hamasa na izrael

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael će opstati i SAM

Planeta -

Da li Treći svetski rat počinje na Bliskom istoku, kolika je opasnost od izbijanja rata svih ratova i šta će biti u danu posle?

Gosti u studiju Kurir TV su profesor američkih univerziteta u penziji i član SANU-a u ostavci prof. dr Nenad M. Kostić i istoričar dr Nebojša Jovanović razgovarali su ovog jutra o dešavanjima u Izraelu.

Jovanović, osvrnuvši se na celokupnu istoriju od Drugog Svetskog rata, i sada u istom problemu kao i ranije dao je svoje mišljenje:

- Izrael je okružen arapskim muslimanskim zemljama koje ne mogu da podnesu njegoov postojanje kao jevrejske države. Ovo je samo 2023. godina, odnosno jedna u nizu od 80 godina koliko ih napadaju. Izrael ima podršku Evrope, Amerike i ostalih civilizovanih zemalja, a namera arapskih zemalja da unište Izrael ne spada u civilizacijske tekovine - započeo je razgovor Jovanović.

Nebojša Jovanović
foto: Kurir tv

On glavnim problemom naziva prostor na kojem se nalaze ove dve države:

- Rečeno je da će biti dve države Izrael i Palestina. Ona se, ipak, kasnije morala boriti veoma dugo i to ne samo za svoju državu nego i za slobodu. Stariji gledaoci se sećaju Jasera Arafata i njegovog odnosa sa Jugoslavijom. Mi smo bili na strani Palestine, a sa Izraelom nismo imali diplomatske odnose jako dugo... A ideja da se Jevreji vrate u svoju domovinu je veoma stara.. U stvaranju države Izrael navjiše su pomogli Englezi i Ujedinjene Nacije, Francuska i Amerika... Glavni problem između Izraela i Palestine je prostor na kom se nalaze te dve države - rekao je Jovanović.

Jaser Arafat (Yasser Arafat), rođen kao Muhammad Abd ar-Ra'uf al-Qudwa al-Husayni (4. 8. 1929. — 11. 11. 2004.) je palestinski političar, revolucionarni vođa i državnik koji se smatra jednom od najkontroverznijih ličnosti s kraja 20. i početka 21. veka.

Rođen u Jerusalimu, u mladosti je postao palestinski nacionalista i kao student u Egiptu slao oružje svom narodu za vreme prvog arapsko-izraelskog rata. Godine 1959. u Kuvajtu je osnovao Al Fatah, pokret koji će 1960-ih dominirati Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO). Nakon okršaja sa Izraelcima u selu El Karameh, Arafat se nametnuo kao vođa PLO-a na jordanskoj teritoriji stvorio državu u državi. Nakon Crnog oktobra Arafat i PLO su proterani iz Jordana u Liban. Godine 1976. Arafat je održao istorijski govor u zgradi UN u New Yorku, koji je u svetskoj javnosti bitno povećao simpatije za palestinsku stvar.

Nebojša Jovanović je istakao da je bio i optimista 90-ih pred početak izbijanja rata, pa su se ratovi ipak desili, međutim kada je reč o "ratu svih ratova" kako ga je upitala voditeljka i napadu Hamasa na Izrael i ishodu ovih sukoba, on ne može precizno reći šta će biti.

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

Ipak, SAD nije garant opastanka Izraela, nego je ova država sposobna da opstane i sama zahvaljujući neverovatnoj vojnoj opremljenosti, sagovornik Nenad M. Kostić kaže:

- Izrael je dovoljno jak da opstane sam. Za sada je jedini primer da je neka vojska ili oružani pokret postigao pobedu protiv Izraela je Hezbolah (Hezbollah "Družina/grupa/ Alaha" - šitska Libanska islamistička i militanta politička grupa) . Zato se najviše strahuje ako se Hezbolah i Iran uključe... - upozorio je M. Kostić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

09:34

NACIJA U ŠOKU: POLA MILIONA IZRAELACA U SLUŽBI ODBRANE! Uživo iz Tel Aviva, Izrael Dojč: Jasno je da su se mesecima PRIPREMALI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja