IZRAELSKI LEKARI KRŠE HIPOKRATOVU ZAKLETVU? Karličić o ODBIJANJU LEČENJA ranjenika: Zarobljeni neprijatelj više nije NEPRIJATELJ!
Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia, Kurir TV, Shutterstock

izraelsko-palestinski sukob

IZRAELSKI LEKARI KRŠE HIPOKRATOVU ZAKLETVU? Karličić o ODBIJANJU LEČENJA ranjenika: Zarobljeni neprijatelj više nije NEPRIJATELJ!

Planeta -

Ministar zdravlja Izraela Moše Arbel izdao je juče direktivu javnom zdravstvenom sistemu da odbije da leči zarobljene palestinske teroriste odnosno pripadnike Hamasa. On je istakao da u ovim teškim vremenima zdravstveni sistem mora u potpunosti da se fokusira na tretman žrtava zločinačkog masakra tj. izraelskih vojnika.

Gaza, Izrael, rat u Izraelu
foto: MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

Najveća bolnca u Tel Avivu prethodno je saopštila da njihova hitna služba nije, niti će zbrinjavati povređene borce Hamasa. Oni su kako se navodi poslati u zatvorsku bolnicu u Ramli.

Izrael
foto: Kurir tv

Da li su ovim izraelski lekari pogazili Hipokratovu zakletvu, da li je sve dozvoljeno u ratu i da li je legitimno da se medicina u ratnim uslovima nadje pod uticajem juridizacije tj. stavljanja pod zvono ratnih zakona i državnih odluka - o tome u nastavku emisije s gostima Redakcije -

Miljkan Karličić
foto: Kurir tv

Advokatom Miljkanom Karličićem, a u program Kurir televizije uključio se i imunolog iz Niša prof. dr Borislav Kamenov.

Karličić veruje da je izjava izraelskog ministra data u afektu, istakavši da su lekari uputili zarobljene pripadnike Hamasa u drugu zatvorsku bolnicu te da nije u potpunosti reč o odbijanju lečenja:

- Ne možemo, dakle, govoriti o apsolutnom odbijanju. Svi imaju pravo na human pristup, posebno u skladu sa Hipokratovom zakletvom i siguran sam da je ovo sve rezultat jednog velikog očaja i bola nakon masakra nad nedužnim civilima i prolazna epizoda - afekat. Ako nije, ovo bi bacilo mrlju na celokupan sistem Izraela - smatra Karličić.

01:56

IZRAELSKI LEKARI KRŠE HIPOKRATOVU ZAKLETVU, ODBIJANJEM LEČENJA PALESTINSKIH RANJENIKA! Karličić: Svi imaju pravo na human pristup!

Podsetio je na rečenicu velikog vojskovođe Kutuzova, nakon što se sagovornik dr Kamenov setio viteškog postupanja Srba u Srpsko-bugarskom ratu, kada su Srbi propustili bugarske ranjene vojnike da ih Crveni krst prenese preko srpske teritorije i zbrine:

- To je bio isto rat koji je posvađao dva bliska naroda, i zaista postoji taj spomenik srpskoj požrtvovanosti u Ženevi u Švajcarskoj, a ja bih podsetio na rečenicu najvećeg vojskovođe u istoriji, Kutuzova koji je rekao "Zarobljeni neprijatelj prestaje biti neprijatelj" - rekao je Karličić uz zaključak:

-Mi smo svesni kako se vesti modifikuju iz iskustva devedesetih, a mislim da je ovo incident i da je ova vest zamaglila druge vesti i da će Izrael posupiti u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track