"VIDEO SAM STVARI KOJE NIKADA NEĆU MOĆI DA ZABORAVIM" Novinar na kolenima gorko zaplakao zbog prizora iz bolnice u Gazi (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

"VIDEO SAM STVARI KOJE NIKADA NEĆU MOĆI DA ZABORAVIM" Novinar na kolenima gorko zaplakao zbog prizora iz bolnice u Gazi (VIDEO)

Planeta -

Arapski reporter BBC-ja Adnan El-Burš pao je na kolena dok je izveštavao iz bolnice u Gazi nakon što je video brojne prijatelje i komšije među mrtvima i ranjenima u izraelskom bombardovanju.

Opisao je situaciju u bolnici Al-Šifa, najvećoj medicinskoj ustanovi u pojasu od 40 kilometara, kao traumatičnu. Svuda su tela, a povređeni mole za pomoć. U jednom delu javljanja iz bolnice novinar priznaje: "Video sam stvari koje nikada neću moći da zaboravim."

U jednom delu videa mlada devojka krvavog lica sedi u bolničkom krevetu, plače i prekrivena je prašinom dok joj lekar pregleda noge. El-Burš otkriva da je izgubila dom i da su njeni rođaci ubijeni. Među ranjenima, snimatelj Mahmud je video svog prijatelja Malika koji je preživeo, ali njegova porodica nije.

"Ovo je moja lokalna bolnica. Unutra su moji prijatelji, moje komšije, ovo je moja zajednica. Danas je bio jedan od najtežih dana u mojoj karijeri", rekao je El-Burš.

Izrael je bombardovao Gazu kao odmazdu za Hamasove napade u gradovima južnog Izraela, u kojem je ove nedelje ubijeno najmanje 1.300 ljudi. Najmanje 1.500 Palestinaca ubijeno je u bombaškim napadima, a Izrael je takođe razmjenjivao vatru s libanskom grupom Hezbolah.

Human Rights Watch izvešatava da su uočili "višestruke vazdušne udare topnički ispaljenog belog fosfora iznad gradske luke Gaze i dva ruralna mesta duž izraelsko-libanske granice".

Oružje s belim fosforom može se legalno koristiti na bojnim poljima za izradu dimnih zavesa, stvaranje osvetljenja, označavanje ciljeva ili paljenje bunkera i zgrada. Budući da ima legalnu upotrebu, beli fosfor nije zabranjen kao hemijsko oružje prema međunarodnim konvencijama, ali može izazvati ozbiljne opekotine i izazvati požar.

Beli fosfor smatra se zapaljivim oružjem prema Konvenciji o zabrani upotrebe određenog konvencionalnog oružja, koja zabranjuje korišćenje zapaljivog oružja protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima, iako je Izrael nije potpisao i ne obavezuje ga. Upitana za komentar na optužbe, izraelska vojska rekla je da 'trenutno nije upoznata s korišćenjem oružja koje sadrži beli fosfor u Gazi".

Kurir.rs/Dnevnik.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja