STIGLE LOŠE VESTI ZA IZRAEL Zastrašujuća izjava drugog NAJLJUĆEG PROTIVNIKA - Hezbolah jasno poručio: Potpuno smo spremni!
Foto: Shutterstock

ključa na bliskom istoku

STIGLE LOŠE VESTI ZA IZRAEL Zastrašujuća izjava drugog NAJLJUĆEG PROTIVNIKA - Hezbolah jasno poručio: Potpuno smo spremni!

Planeta -

Libanski pokret Hezbolah koji podržava Iran kaže da je spreman da se pridruži Hamasu u ratu protiv Izraela kad za to bude pravi trenutak.

Hezbolah
foto: Shutterstock

- Potpuno smo spremni! Kada dođe vreme za akciju mi ćemo je preduzeti- rekao je zamenik šefa Hezbolaha Naim Кasem na propalestinskom skupu u južnom predgrađu Bejruta.

Hezbolah će prema njegovim rečima "biti na oprezu" zbog američkih vojnih brodova poslatih u Sredozemno more u blizini Izraela sa ciljem da odvrati libansku militantnu grupu od napada na Izrael dok se bori protiv Hamasa u Gazi.

- Vaši bojni brodovi nas ne zanimaju! Vaše izjave na s ne plaše - rekao je Кasem na mitingu.

Izra­el­ska voj­ska (IDF) sa­op­šti­la je da je pro­tiv­ten­kov­ska vo­đe­na ra­ke­ta is­pa­lje­na iz Li­ba­na na voj­nu ba­zu u bli­zi­ni se­la Arab el Aram­še, na se­ve­ru ze­mlje, a ne­du­go za­tim sti­glo je i sa­op­šte­nje IDF da je Izra­el uz­vra­tio i na­pao ci­lje­ve u Li­ba­nu.

Rezervisti na granici sa Libanom

Izraelska vojska poslala je juče rezerviste u gradove na granici sa Libanom, prenosi Tajms of Izrael pozivajući se na ID.

- Izraelske odbrambene snage saopštile su da su rasporedile rezerviste u gradove na libanskoj granici radi opšteg pojačanja trupa na severu Izraela - piše list.

Hezbolah, Izrael
foto: Shutterstock

Šta je Hezbolah

Zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Države, smatraju Hezbolah terorističkom organizacijom. Iranska nacionalna garda je Hezbolah osnovala 1982. godine kako bi „izvezla” islamsku revoluciju i borila se protiv izraelskih snaga koje su napale Liban.

Hezbolah se može pohvaliti preciznim raketama i time može da pogodi sve delove Izraela. Lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah rekao je 2021. godine da grupa ima 100.000 boraca, a SAD procenjuju da im Iran šalje stotine miliona dolara na godišnjem nivou.

Hezbolah ima duboke veze sa drugim militantnim grupama u regionu koje podržava Iran, uključujući palestinske frakcije Hamas i Islamski džihad. Nakon što je Hamas u subotu izveo veliki napad na Izrael, iz Hezbolaha su naveli da su „u direktnom kontaktu sa vođstvom palestinskog otpora”.

Kurir.rs/Novosti/timesofisrael.com

Bonus video:

00:40

DA LI POČINJE SUKOB SVIH SUKOBA? Jovanović: Sećate se Jasera Arafata? Ova ideja je JAKO STARA! M. Kostić: Izrael može opstati SAM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track