BITKA ZA JEDINSTVO EVROPSKE UNIJE: Izbori u Poljskoj, strepnja u Briselu
Uveren u pobedu: Donald Tusk, lider opozicije, Foto: EPA ZBIGNIEW MEISSNER

BITKA ZA JEDINSTVO EVROPSKE UNIJE: Izbori u Poljskoj, strepnja u Briselu

Planeta -

Više od 29 miliona Poljaka ima pravo glasa na nedeljnim parlamentarnim izborima, koji će odlučiti o demokratskoj budućnosti zemlje i njenom mestu Evropskoj uniji, nakon oštre kampanje kojom su dominirala pitanja suvereniteta i sigurnosti.

Od dolaska na vlast 2015, nacionalistička stranka Pravo i pravda, koja se bori za treći mandat, sukobljavala se s Briselom zbog reformi pravosudnog sistema koje zadiru u nezavisnost sudstva i zakona o medijima skrojenog po meri vladajuće većine.

Opozicija tvrdi da su izbori poslednja šansa da se zaustavi udaljavanje Poljske od evropskih vrednosti i njeno približavanje poluautoritarnom sistemu.

- Znam da oni planiraju sistemski i hladnokrvno da izvedu Poljsku iz Evropske unije - poručio je svojim pristalicama Donald Tusk, bivši premijer i lider najveće opozicione stranke Građanska koalicija.

Lider vladajuće stranke je Jaroslav Kačinjski, čiji je brat blizanac Leh poginuo u avionskoj nesreći u Rusiji.

Rat u susednoj Ukrajini i migrantska kriza na granici u prvi plan kampanje su gurnuli nacionalu bezbednost i migracije. To se poklopilo s narušavanjem donedavno odličnih odnosa s Kijevom zbog nastojanja Poljske da zaštiti svoje poljoprivrednike od uvoza jeftinijeg ukrajinskog žita.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja