VATRENI PRSTEN Neverovatni prizori na nebu: Ovako je izgledalo pomračenje Sunca (VIDEO,FOTO)
Foto: AP/Eric Gay

VATRENI PRSTEN Neverovatni prizori na nebu: Ovako je izgledalo pomračenje Sunca (VIDEO,FOTO)

Planeta -

Posle uzbudljivog leta, nezaboravnih kiša meteora i proletanja kometa, na horizontu će biti još više astronomskih događaja. Večeras prstenasto pomračenje Sunca mogu posmatrati stanovnici Amerike i bliža okolna područja. Nažalost, iz Srbije neće biti vidljivo.

Čak i oni koji se povremeno zanimaju za zbivanja na nebu uvek su zainteresovani za pomračenje Sunca.

Jovan Aleksić iz Astronomskog udruženja „Ruđer Bošković“ ističe da je u pitanju jedna spektakularna, neobična pojava, vrlo atraktivna, koja budi veliko interesovanje.

mesec, pomračenje meseca
foto: EPA

-Nažalost, ova pojava nije lako vidljiva, nije često vidljiva sa jednog dela Zemljine površine. Ovo današnje pomračenje Sunca će biti vidljivo sa teritorije Amerike, malo nešto severnije i južnije. Iz Srbije neće biti vidljivo - navodi Aleksić dodajući da se ova pojava na nas neće ni na koji način odraziti.

Zbog svog međusobnog kretanja Zemlje, Meseca i Sunca, Zemljin prirodni satelit povremeno se nađe između Zemlje i Sunca. Kada se to desi Mesec, objašnjava Aleksić, „pređe“ preko Sunca.

Sunce je oko 400 puta veće, ali isto toliko oko 400 puta dalje. S druge strane, Mesec je oko 400 puta manji, ali isto toliko i bliži.

mesec, pomračenje meseca
foto: AP/Eric Gay

- To je potpuna slučajnost. Nema nikakve prirodne veze, ali zbog te činjenice mi Sunce i Mesec prividno vidimo na nebu iste veličine. Kada se Mesec nađe na svom putu između Zemlje i Sunca, on pređe preko Sunčevog diska i tada zakloni Sunce. Tu pojavu nazivamo pomračenje - objasnio je gost Jutarnjeg programa.

Do prstenastog pomračenja Sunca dolazi kada Mesec ne uspe da ga prekrije u potpunosti, a to se dešava zbog toga što Mesec ne kruži oko Zemlje po čisto kružnoj orbiti, nego po blago eliptičnoj, što znači da je nekad malo bliže, a nekad malo dalje od nas.

- Kada je Mesec malo bliže, mi ga vidimo malo većeg. Kada je malo dalje, mi ga vidimo za nijansu manjeg. Danas je Mesec dalje od Zemlje, što znači da ga prividno vidimo nešto manjeg. Zbog te male razlike, on neće uspeti u potpunosti da zakloni Sunce i Sunčev disk će se videti kao vatreni prsten oko njega - naveo je Aleksić.

mesec, pomračenje meseca
foto: AP/Eric Gay

Oni koji budu bili u prilici da posmatraju pomračenje ne bi smeli da to rade golim okom jer to može biti opasno po zdravlje.

Kao i inače, ističe Aleksić, gledanje u Sunce nije zdravo jer može da ošteti vid zbog jakog bleštavila. Pomračenje Sunca je atraktivna pojava gde će ljudi intenzivno, namerno da gledaju u nju. Ovog puta deo Sunčevog sjaja i dalje će da sija iza tog prstena, pa je neophodno nositi zaštitu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track