OŠTRA PORUKA IZRAELU IZ KINE: "To više nije samoodbrana, prekinite kolektivno kažnjavanje"
Foto: Mostafa Alkharouf / AFP / Profimedia

OŠTRA PORUKA IZRAELU IZ KINE: "To više nije samoodbrana, prekinite kolektivno kažnjavanje"

Planeta -

Vojne akcije Izraela u pojasu Gaze posle napada palestinskog Hamasa "prevazilaze domen samoodbrane" i vlada treba da prekine "kolektivno kažnjavanje" stanovnika te teritorije, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.

"Akcija Izraela prevazišla je domen samoodbrane" i njegove vođe treba da prekinu sa "kolektivnim kažnjavanjem stanovnika Gaze", rekao je šef kineske diplomatije svom saudijskom kolegi Faisalu bin Farahu juče, prema saopštenju njegovog ministarstva objavljenom danas.

Više od 1.300 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u napadu komandosa Hamasa na izraelsku teritoriju 7. oktobra, a najmanje 120 ljudi je oteto, prema navodima izraelskih zvaničnika. U izraelskim vazdušnim udarima kao odgovor na napade Hamasa poginulo je više od 2.200 ljudi, među kojima više od 700 dece, u pojasu Gaze, siromašnoj gusto naseljenoj teritoriji pod kontrolom te palestinske islamističke grupe.

"Strane ne treba da preduzimaju nikakve akcije koje bi podstakle eskalaciju situacije", rekao je Vang Ji i pozvao na početak "pregovora".

Ranije danas kineska javna televizija CCTV objavila je da će kineski izaslanik za Bliski istok Džai Džun otputovati u region naredne nedelje da promoviše prekid vatre i mirovne pregovore.

Američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu je pozvao Kinu, partnera Irana, da upotrebi svoj uticaj da smiri situaciju na Bliskom istoku.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track