"EVAKUACIJA BOLNICE ZNAČI SMRT ZA DECU I PACIJENTE": Palestinski doktor kaže da su među ranjenima većinom mlađi od tri godine
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Abed Zagout / AFP / Profimedia

INTENZIVNA NEGA ostaje bez goriva koje obezbeđuje struju

"EVAKUACIJA BOLNICE ZNAČI SMRT ZA DECU I PACIJENTE": Palestinski doktor kaže da su među ranjenima većinom mlađi od tri godine

Planeta -

Odeljenja intenzivne nege u bolnici "Naser" u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze prepune se ranjenih ljudi, većinom dece mlađe od tri godine, rekao je doktor Muhamed Kandil za Asošiejted pres.

On je naveo da su stotine ljudi s povredama u ekplozijama došli u tu bolnicu u proteklih osam dana i mnogima će život biti u opasnosti jer će goriva nestati u ponedeljak.

Kandil je dodao da mnogi pacijenti imaju teške i složene povrede i potrebna im je intenzivna nega.

- Ova eskalacija se razlikuje, jer nemamo medicinsku pomoć koja dolazi spolja, granica je zatvorena, struja je isključena i to predstavlja veliku opasnost za naše pacijente - upozorio je doktor.

Kandil je naveo da ima 35 pacijenata na odeljenju intenzvne nege kojima su potrebni respiratori da bi ostali živi, a još 60 pacijenata je na dijalizi.

Izrael, rat, Gaza
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

On je poručio da ako gorivo nestane "to znači da će ceo zdravstveni sistem biti zatvoren i sve usluge isključene, svi ti pacijenti su u opasnosti od smrti ako se struja isključi".

Izrael, rat, Gaza
foto: Abed Zagout / AFP / Profimedia

Nešto severnije u bolnici Kamal Alvan načelnik pedijatrije dr Husam Abu Safija je rekao da se bolnica nije evakuisala na jug uprkos naredbi Izraela jer nema načina da se pacijenti prevezu bez rizika po život.

- Oni su tražili od nas da evakuišemmo bolnicu ali mi nismo odgovorili na tu naredbu jer evakuacija bolnice znači smrt za decu i pacijente za koje brinemo. Nećemo evakuisati bolnicu čak i ako nas to košta života - rekao je Abu Safija i dodao da je sedam novorođenčadi na odeljenju intenzivne nege priključeno na respiratore.

Izrael, rat, Gaza
foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stotine hiljada Palestinaca beže na jug, dok izraelske snage najavljuju ofanzivu sa kopna, mora i vazduha da bi slomili islamski ekstremistički Hamas, vladajući u Gazi, posle iznenadnog napada "hamasovaca" na Izrael 7. oktobra.

Izraelska vojska je na raketiranje iz Gaze i ubacivanje stotina ekstremista na svoju južnu teritoriju odgovorila najpre udarima iz vazduha i artiljerijskom vatrom, a sada se očekuje širenje operacije kako bi se oslobodilo oko 150 talaca odvedenih u palestinsku enklavu. Za to vreme nastavlja se raketiranje Izraela iz Gaze.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja