"BIĆE TO KRVOPROLIĆE, IZRAELCI ĆE SE ZAGLAVITI U ULIČNIM BORBAMA": Kopneni napad na Gazu će biti PAKAO za obe strane
Foto: Youtube/arronlee33/WeTubers/Pixxel Edge

"BIĆE TO KRVOPROLIĆE, IZRAELCI ĆE SE ZAGLAVITI U ULIČNIM BORBAMA": Kopneni napad na Gazu će biti PAKAO za obe strane

Planeta -

Najavljena izraelska kopnena operacija protiv militanata Hamasa u Pojasu Gaze mogla bi da dovede do ogromnih žrtava na obe strane i rizika da druge zemlje budu uvučene u sukob, piše Vašington post.

"Verujem da će Izraelske odbrambene snage brzo pojuriti tamo, biće to krvoproliće", citira američki list bivšeg šefa Centralne komande američke vojske, penzionisanog generala Keneta Mekenzija.

On je takođe sugerisao da će se "nasilje nastaviti i nakon napada Hamasa" i da će se izraelske trupe "zaglaviti u zbrci uličnih borbi".

Prema rečima penzionisanog američkog pukovnika i vojnog stručnjaka RAND korporacije, Đana Đentila, ofanziva Izraela će "poprimiti mnogo veći obim" u poređenju sa prethodnim operacijama.

Ali uprkos vojnoj superiornosti Izraela nad Hamasom u pogledu broja trupa i tehnologije, palestinski militanti su bili "dobro pripremljeni" za suočavanje sa neprijateljem u urbanom okruženju, rekao je za američki list bivši visoki zvaničnik Pentagona Mik Malroj.

Vojni eksperti iz bliskoistočnih zemalja koje je list intervjuisao takođe veruju da bi izraelska ofanziva velikih razmera na gusto naseljena područja pojasa Gaze mogla da "traje nedeljama" i da dovede do smrti "hiljada ljudi i uništenja čitavih gradskih četvrti".

Ambasador Izraela u Sjedinjenim Državama Majkl Hercog potvrdio je u ponedeljak na CNN-u da Izrael "priprema kopnenu operaciju".

Njujork tajms je ranije objavio da je izraelska kopnena operacija u Pojasu Gaze trebalo da počne prošlog vikenda, ali je odložena "nekoliko dana" zbog oblačnog vremena koje bi ometalo mogućnost izraelskih pilota i operatera dronova da podrže kopnene snage iz vazduha.

(Kurir.rs/TASS/Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track