"IZRAEL JE ODUVEK NAPLAĆIVAO ŽRTVE DESETOSTRUKO" Janković za Kurir TV: Dok mi ovde pričamo, Palestinci UMIRU OD ŽEĐI (VIDEO)
Slobodan Janković, Foto: EPA Ayal Margolin, AP Francisco Seco, Kurir Televizija

HUMANITARNA KATASTROFA

"IZRAEL JE ODUVEK NAPLAĆIVAO ŽRTVE DESETOSTRUKO" Janković za Kurir TV: Dok mi ovde pričamo, Palestinci UMIRU OD ŽEĐI (VIDEO)

Planeta -

Dr Slobodan Janković, viši naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Dragoljub Kojčić politički filozof gosti su koji su razgovarali u jutarnjem programu Kurir TV o ratu u Izraelu.

Slobodan Janković
foto: Кurir tv

"Evropska unija je najmanje važna u ovom sukobu i ona je, pokazalo se da je samo civilno krilo NATO-a", započeo je razgovor Janković.

- Izjave koje možemo od njih da čujemo pokazuju jedan potpuni slom međunarodnih prava, i vidimo da oni u ovom sukobu uopšte ne pozivaju na prekid vatre, što govori o tome da rade samo ono što im Amerika kaže - rekao je Janković.

Gaza, Izrael, rat
foto: EPA Mohammed Saber

Do Palestine humanitarna pomoć ne stiže, jer Izrael ne dozvoljava, nastavlja Janković;

- Izrael ne dozvoljava da lekovi i hrana i voda da uđu, propustili su samo gorivo. Po svedočenju UN-a, Palestinci piju vodu iz bunara koja se meša sa kanalizacionom vodom, a oni su pili flaširanu vodu koja je jedino čista tamo. Znači, šta sledi? Kolera i sve vrste zaraze. Oni upravo dok mi ovde pričamo umiru od žeđi! Postoji niz problema koji ukazuju na to da je ovo humanitarna katastrofa. Hamas je pobio jedan deo civila, da, ali jedno je da vi gađate njih i vojsku, a sam Izrael je rekao da je preko 1.000 Hamasovca ubijeno u odmazdi vojske i policije. Ovo je osvetnička akcija. Kada pogledate istoriju vi vidite prirodu sukoba. Izrael je mahom naplaćivao desetostruko i dvadesetostruko svoje žrtve, za sada je desetostruko - rekao je Janković i postavio pitanje:

01:44

Čemu služi 300.000 vojnika i to rezervista, pored regularne vojske?

- Čemu služi 300.000 vojnika i to rezervista, pored regularne vojske? Amerika je ostala na svojim rečima. Poslala im je nosač aviona, organizovali slanje municije i naoružanja Izraelcima... Ovde je sada naravno poruka poslata Iranu i Hezbolahu, ali bih skrenuo pažnju i da je Ursula Fon Derlajen podržala ovaj sukob. Meni je potpuno iznenadilo da je nesrećna svettska međunarodna organizacija reagovala na humanitarnu katastrofu u pojasu Gaze... - istakao je.

Kurir tv
foto: Kurrir tv

Ta vojska nije mobilisana za pojas Gaze, zaključio je Janković, i prokomentarisao angažovanja Blinkena da zaustavi požar koji je nastao:

- Ne znam kakve su procene, ali danas smo imali priliku da čujemo da su oni dva puta produžavali rok etničkog čišćenja tog malog dela teritorije. Verovatno Izrael ima procene o svojim žrtvama o tome kakve će biti reakcije na njihovo delovanje. Vojska koja je mobilisana nije za pojas Gaze! Možda je za neke druge svrhe, u slučaju da neko drugi napadnu Izrael. Hezbolah ima mnogo veće kapacitete...

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track