PUTIN: Interese Rusije nemoguće je obuzdati
Foto: AP Grigory Sysoyev

PUTIN: Interese Rusije nemoguće je obuzdati

Planeta -

Ruske interese je nemoguće obuzdati i strane zemlje će morati da ih uzimaju u obzir, a SAD će morati da nauče da poštuju druge zemlje, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, komentarišući izjavu američkog lidera Džozefa Bajdena o potrebi da se ujedine snage cele Evrope kako bi se „obuzdao Putin“.

Putin je rekao da američki lider, koji je jedan od iskusnijih političara na svetu, potrebno da nauči da poštuje druge.

„Ne radi se o meni lično. Ovde se radi o interesima zemlje. I nemoguće je obuzdati interese Rusije“, naglasio je ruski lider u intervjuu za televiziju „Rusija 24“.

„Potrebno je naučiti da poštujete druge i tada neće biti potrebe da se iko obuzdava. A težnja da se neko stalno obuzdava iz nekog razloga ili bez ikakvog razloga dovodi do problema. Oni (predstavnici SAD) naravno, sa sebi svojstvenim sjajem vole i to rade dobro – protokolarno se osmehuju, tapšu svakog po ramenu.

Ali poštovanje prema drugim ljudima, prema drugim zemljama, drugim narodima,leži negde drugde, leži u tome da se njihovi interesi uvažavaju“, istakao je Putin.

Viktor Orban, Vladimir Putin
foto: AP Grigory Sysoyev

Kako je naveo, „tada neće biti potrebe da se iko obuzdava. Ali sama težnja, ponoviću ovu misao, da se neko obuzdava, upravo znači da imaju još uvek šta da uče. A glavna stvar je da nauče da poštuju druge, uključujući i sposobnost da se traže kompromisi“, dodao je Putin.

„Ako SAD nemaju druge zadatke osim da grade odnose sa Rusijom, onda to u izvesnom smislu nije loše“, ocenio je ruski lider.

Prema njegovim rečima „predsednik Bajden svakako je jedan od najiskusnijih svetskih političara, uopšte, po vremenu koje je proveo u takozvanim najvišim ešalonima vlasti. On je odavno u politici i, naravno, on je iskusan čovek, zna koje zadatke mora da postavi pred sebe i kako da ih ostvari“, ocenio je Putin.

„Ali, uprkos iskustvu koje sam pomenuo, u Rusiji imamo dobro poznatu izreku – čovek se uči dok je živ, i to se ne odnosi samo na predsednika Bajdena, već i na političke elite u Sjedinjenim Američkim Državama u celini. Potrebno je da nauče da poštuju druge i tada neće biti potrebe niko da se obuzdava“, zaključio je Putin.

Komentarišući premijera Mađarske Viktora Orbana, Putin je rekao da on ume da se bori za interese svoje zemlje.

„On pripada malobrojnoj grupi evropskih političara koji umeju da brane svoje interese, rade to uporno, dosledno i, s moje tačke gledišta, sasvim taktično“, rekao je Putin koji se ranije danas u Pekingu sastao sa mađarskim premijerom na marginama skupa „Pojas i put“.

Ruski predsednik je dodao da se njegovo mišljenje ne poklapa sa stavovima Orbana, ali bez obzira to im nesmeta da razgovaraju i traže rešenje za različita pitanja.

Kurir.rs/Rusija 24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track