RAT U IZRAELU 12. DAN: Amerika STAVILA VETO na rezoluciju UN, Izrael objavio novi snimak iz Gaze
Foto: AP/Francisco Seco, EPA/Mohammed Saber, Shutterstock

do sada više od 6.100 žrtava

RAT U IZRAELU 12. DAN: Amerika STAVILA VETO na rezoluciju UN, Izrael objavio novi snimak iz Gaze

Planeta -

Ovo je 12. dan rata u Izraelu koji je započeo napadom pripadnika palestinske ekstremističke organizacije Hamas na jug zemlje iz Pojasa Gaze 7. oktobra.

Na stotine Palestinaca poginulo je u ogromnoj eksploziji koja se juče dogodila u bolnici u Pojasu Gaze., za koju Hamas tvrdi da je izazvana izraelskim vazdušnim udarom.

Izrael tvrdi da su eksploziju izazvale pogrešno usmerene rakete koje je ispalio palestinski Islamski džihad, a obe strane negiraju krivicu.

BBC navodi da američki predsednik Džo Bajden danas stiže u Izrael, ali je planirani samit s arapskim liderima kojem je trebalo da prisustvuje u Jordanu u međuvremenu otkazan.

Iz severnog dela Pojasa Gaze ka jugu enklave do sada je izbeglo najmanje 600.000 Palestinaca.

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gazi saopštilo je da je od početka sukoba u toj palestinskoj enklavi poginulo 3.200 ljudi, dok je Izrael prijavio oko 1.400 mrtvih.

Uz oko 1.500 tela hamasovaca koja su pronađena na teritoriji Izraela, ukupno

je do sada sukob odneo više od 6.100 žrtava.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: EPA Mohammed Saber

22.09 - Demonstranti upali u zgradu Kenon haus na Kapitol hilu

Policija je privela nekoliko ljudi dok zgradom odjekuju povici "primirje sada", prenosi Foks njuz.

demonstranti
foto: Printscreen/Twitter

Kanal navodi da je protest najverovatnije povezan sa grupom Jevrejski glas za mir, koja poziva na primirje i protivi se "etničkom čišćenju Palestinaca koje sprovodi izraelska vlada".

21.15 - Protesti u Atini

U Atini su održana dva protestna skupa. Na skup u znak podrške Izraelu došlo je 50 ljudi, dok je na propalestinskim protestima bilo 10.000 ljudi.

20.28 - Izrael objavio novi snaimak iz Gaze

Izraelska TV stanica "Kešet 12 Njuz" objavila je novi video-snimak gađanja bolnice u Gazi, a za koji tvrdi da je dokaz da je raketa ispaljena iz Gaze.

Na snimku je navodno prikazan prikazan trenutak u kojem se vidi kako se ispaljuje više projektila nedaleko od bolnice u Gazi nekoliko sekundi pre nego što je projektil pogodio zgradu bolnice.

19.51 - Rezolucija bi spasila stotine života

Da je Savet bezbednosti UN u ponedeljak usvojio ruski nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan prekid vatre u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, to bi spasilo stotine života, izjavio je stalni posmatrač Palestine u UN Rijad Mansur na zasedanju Saveta bezbednosti.

19.24 - Preti humanitarna katastrofa

Stanovnicima Gaze, kojih ima oko dva miliona, preti humanitarna katastrofa jer su zalihe hrane pri kraju, rekao je za Sputnjik predstavnik Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama Adnan Abu Hasna.

19.03 - Bela kuća: Izrael nije odgovoran za napad na bolnicu u Gazi

Na osnovu inicijalne analize podataka Bajdenova administracija ocenila je da Izrael nije odgovoran za raketni napad na bolnicu u Gazi koji je odneo živote stotina ljudi, rekla je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson.

„Dok nastavljamo da prikupljamo informacije, naša trenutna procena, zasnovana na analizi snimaka i informacija otvorenog izvora, jeste da Izrael nije odgovoran za jučerašnju eksploziju u bolnici u Gazi".

18.39 Rusija uputila pomoć u Gazu

Rusija je obavestila UN da je uputila humanitarnu pomoć za stanovništvo Gaze, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Mihail Bogdanov.

18.27 - Sirene u centralnom Izraelu nekoliko minuta posle odlaska Bajdena

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u centralnom delu Izraela, nekoliko minuta nakon što je američki predsednik Džozef Bajden napustio tu zemlju. Palestinski militantni pokret Hamas je saopštio da je gađao Tel Aviv.

Sirene su se oglasile u gradovima Hod Hašaron, Ganej, Am, Jarkona Adanim i Petah Tikva. Izraelska vojska je saopštila da nema izveštaja o povređenima ili materijalnoj šteti. Hamasovo vojno krilo, Brigade Al-Kasam, saopštilo je da ponovo granatira Tel Aviv "kao odgovor na masakr civila".

„Brigade Al-Kasam napadaju Tel Aviv kao odgovor na cionistički masakr civila“, navodi se u saopštenju grupe.

18.09 - Ispaljene rakete prema jevrejskim naseljima uz granicu sa Libanom

Izraelske odbrambene snage saopštile su da su protivtenkovske rakete ispaljene prema izraelskim zajednicama Manara i Roš Ha Nikra koje se nalaze duž libanske granice. U saopštenju se navodi da izraelske snage "trenutno dejstvuju na žarišne tačke u Libanu i da će dejstvovanja biti nastavljena na terorističke ciljeve koji pripadaju Hezbolahu".

17.44 - Izraelski šef diplomatije: Posle okončanja rata smanjenje teritorije Gaze

Po okončanju sukoba palestinske grupe Hamas i Izraela, Hamas ne samo da više neće biti u Gazi, već će i teritorija Gaze biti manja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen.

Aleksandar Vučić, Eli Koen
foto: Beta Amir Hamzagic

Kako prenosi Tajms of Izrael, ta izjava znači da će Izraelske odbrambene snage pokušati da stvore tampon zonu unutar Gaze, kako bi bolje zaštitile gradove na južnoj granici Izraela.

17.33 - Bajden poručio u Izraelu: Podržavam rešenje o dve države u potrazi za mirom

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je, sumirajući današnju posetu Izraelu, da će, nakon smrtonosnog napada Hamasa SAD učiniti sve da osiguraju da ta zemlja ponovo bude bezbedna, kao i da u potrazi za mirom podržava rešenje o dve države.

16.50 -. Amerika stavila veto na rezoluciju UN

Sjedinjene Države su u sredu stavile veto na rezoluciju UN koja bi osudila napade Hamasa na Izrael i svako nasilje nad civilima i pozvala na humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi.

Glasanje u 15-članom Savetu bezbednosti bilo je 12 glasova za, SAD su bile protiv i dva uzdržana.

16.19 - Izrael evakuiše osoblje iz ambasada u Maroku i Egiptu

Izrael je počeo evakuaciju osoblje iz svojih ambasada u Maroku i Egiptu zbog propalestinskih demonstracija, prenose izraelski mediji. Izraelska vojska tvrdi da je na njene položaje na granici sa Libanom pucano iz streljačkog oružja, zbog čega je uzvratila artiljerijskom vatrom po teritoriji te države.

16.02 - Žestoki sukobi na demonstracijama u Libanu

U oblasti Akar u Livanu u toku su žestoki sukobi između demonstranata i libanskih snaga bezbednosti koje su preprečile put demonstrantima ka američkoj ambasadi.

15.41 - Bajden: Izrael nije odgovoran za bombardovanje bolnice

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da veruje da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici Al-Ahli u Gazi na osnovu podataka koje je dobio od Pentagona.

Džo Bajden
foto: AP Evan Vucci

„To su podaci koje mi je pokazalo moje odeljenje odbrane“, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara.

15.27 - Hamas najavljuje dokaze

Hamas najavljuje da će objaviti dokaze o umešanosti Izraela u napad na bolnicu u Gazi

Predstavnik palestinskog pokreta Hamas Favzi Barhum rekao je da će ta grupa pružiti dokaze o umešanosti Izraela u napad na bolnicu u Pojasu Gaze.

„Postoji mnogo dokaza, očevidaca i video snimaka iz Hamasa o odgovornosti Izraela za masakr u bolnici. Hamas će objaviti sve dokaze koji potvrđuju da je ovaj masakr počinjen namerno i predočiće ih međunarodnoj jurisdikciji“, rekao je Barhum.

15.12 - Poginula 471 osoba

Prema najnovijim podacima MInistarstva zdravlja Gaze u napadu na bolnicu poginula je 471 osoba, dok je ranjeno više od 300, većinom žene i deca. Nastavlja se uklanjanje ruševina.

14.46 - Hamas: Puna odgovornost SAD i Zapada za rat protiv civila u Pojasu Gaze zbog podrške Izraelu

Osama Hamdan, zvaničnik palestinske ekstremističke organizacije Hamas izjavio je danas da SAD i sve zapadne zemlje koje podržavaju Izrael "snose punu odgovornost za rat protiv civila u Pojasu Gaze".

BBC prenosi da je Hamdan to izjavio na konferenciji za medije održanoj u Libanu nakon sinoćnje eksplozije u bolnici u gradu Gazi.

14.14 - Putin eksploziju nazvao "užasnom katastrofom", ali nikog nije okrivio, ima utisak da niko od velikih igrača ne želi eskalaciju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sinoćnja eksplozija u bolnici u gradu Gazi u kojoj su stradale stotine Palestinaca "užasna katastrofa" koja je pokazala da sukob Izraela i Hamasa treba da bude okončan putem pregovora.

Palestinski zvaničnici su za eksploziju okrivili izraelski vazdušni udar i objavili da je u bolnici stradalo oko 500 ljudi.

Izrael je negirao krivicu i saopštio da je eksplozija izazvana neuspelim lansiranjem rakete koja je izvela palestinska ekstremistička organizacija Islamski džihad.

Rojters navodi se da je šef Kremlja u razgovorima sa liderima ključnih zemalja regiona stekao utisak da niko od velikih igrača ne žečli eskalaciju sukoba.

13.28 - O ovim bebama se ništa ne zna 11 dana, od upada Hamasa na jug Izraela

Video snimak sa Instagrama, na kojem je prikazano dvoje male dece, o kojima se već 11 dana ništa ne zna, za kratko vreme je postao viralan i ujedinio svet u nameri da se pronađu svi oni koje je oteo Hamas u nezapamćenom napadu na Izrael.

Devetomesečni Kfir i Arijel (4), oteti su 7. oktobra tokom napada Hamasa na jedan od kibuca u blizini granice sa Gazom.

Jifat Zailer (37) iz Izraela kaže da je šestoro članova njene porodice oteto iz svojih domova u kibucu Nir Oz.

Osim dvoje dece, kao nestali se vodi i Jifatina tetka Širi (30), njen muž Jarden (37) i Širini roditelji Josi i Margit Silberman.

Na potresnom snimku vidi se kako se dečica smeškaju u kameru, a iznad su napisane reči: "Ovo je moja porodica".

12.51 - Kina osudila "napad" na bolnicu, ali nije okrivila ni Izrael ni palestinske ekstremiste

BBC prenosi da je Ministarstvo spoljnih poslova Kine osudilo ono što je nazvalo "napadom" na bolnicu u gradu Gazi, za koji nije eksplicitno optužilo ni Izrael ni palestinske ekstremiste.

- Kina je šokirana i snažno osuđuje napad na bolnicu u Gazi, koji je izazvao masovne žrtve. Žalimo za žrtvama i saosećamo sa ranjenima - poručeno je iz kineskog ministarstva.

Navodi se da "Kina poziva na trenutni prekid vatre i prestanak neprijateljstava i svaki mogući napor za zaštitu civila i izbegavanje još gore humanitarne katastrofe".

11.27 - Bajden kaže da "deluje" da je udar na palestinsku bolnicu u Gazi izveo "onaj drugi tim"

Američki predsednik se odmah po dolasku u Izrael obratio na zajedničkoj konferenciji za medije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

BBC navodi da se on tu dotakao i sinoćnjeg udara na palestinsku bolnicu u gradu Gazi, zbog kojeg je "izuzetno tužan i besan".

- Na osnovu onoga što sam video, deluje da je to uradio onaj drugi tim, a ne vi - kazao je Bajden obraćajući se Netanjahuu, ali ne precizirajući da li misli na palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad ili nekog trećeg.

Predsednik SAD je rekao da "ipak ima mnogo ljudi tamo koji nisu sigurni".

10.05 - Bajden stigao u Izrael obučen u crno, Netanjahu ga zagrlio

Američki predsednik Džo Bajden stigao je u Izrael, objavio je Vašington post.

Navodi se da on time na dramatičan način izražava podršku izraelskom ratu protiv palestinske ekstremističke organizacije Hamas, kao i da se poseta odvija u trenutku kada raste zabrinutost da bi sukob mogao da se proširi i uključi druge protivnike.

Sve se to dešava dok broj civilnih žrtava raste, kako u Izraelu, tako i u Pojasu Gaze.

Tajms of Izrael je naveo da je predsednika SAD, koji nosi crno odelo i kravatu plave i bele boje kao na izraelskoj zastavi, dočekao premijer Benjamin Netanjahu koji je zagrlio šefa Bele kuće.

9.59 - Nemački kancelar Šolc traži podrobnu istragu o eksploziji u palestinskoj bolnici u gradu Gazi

Nemački kancelar Olaf Šolc kazao je da je podrobna istraga o eksploziji u palestinskoj bolnici u gradu Gazi "imperativ" u ovom trenutku.

- Užasnut sam slikama eksplozije u bolnici u Gazi. Nevini civili su ranjeni i poginuli. Naše misli su uz porodice žrtava - napisao je Šolc u postu na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

CNN navodi da nemački kancelar treba da, nakon jučerašnjeg boravka u Izraelu i razgovora sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, treba da otputuje u Egipat kako bi se danas tamo sastao sa predsednikom Abdel Fatahom el Sisijem.

9.34 - Blinken izrazio saučešće palestinskom predsedniku Abasu

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je palestinskog predsednika Mahmuda Abasa kako bi mu izjavio saučešće povodom smrtnosne eksplozije u gradu Gazi.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da je Blinken, koji se trenutno nalazi u jordanskoj prestonici Amanu u okviru turneje po regionu, takođe izrazio podršku "legitimnim aspiracijama" Palestinaca.

9.12 - IDF tvrdi da bi izraelska raketa ostavila veliku rupu u zemlji da je pogodila bolnicu u Gazi, a kratera nema

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, objavile su snimak načinjen dronom za koji tvrde da dokazuje da smrtonosna eksplozija u baptističkoj bolnici Al Ahli u gradu Gazi nije izazvana izraelskim oružjem.

Prema tvrdnji IDF, koja je uz snimak objavljena na zvaničnom nalogu na društvenoj mreži X (bivši Tviter), izraelska raketa bi ostavila iza sebe krater, a ne samo zapaljeni parking i krovove izbušene šrapnelima.

Tajms of Izrael prenosi da se u klipu vidi parking bolnice, gde se desila eksplozija u kojoj su, prema Hamasovim zdravstvenim zvaničnicima, stradale stotine ljudi.

8.39 - Nastavljeni izraelski vazdušni udari na "vojne mete" širom Pojasa Gaze, "eliminisana" dva važna hamasovca

Izraelsko ratno vazduhoplovstvo jutros je saopštilo da su napadnute desetine "vojnih ciljeva širom Pojasa Gaze" i da su tom prilikom "eliminisana" još dva važna pripadnika Hamasa.

BBC prenosi da su u pitanju Muhamed Alvadija, komandant antitenkovskog sistema Hamasove brigade zadužene za grad Gazu i Akram Hidžaz, trgovac oružjem koji je upravljao "terorističkim fondovima".

8.33 - Izraelska vojska pokazala nove snimke udara na bolnicu u Gazi i slučajeve kada su Palestinci raketama pogađali sami sebe

Izraelske odbrambene snage (IDF), kako je zvanični naziv vojske te zemlje, objavile su nove snimke koji po njima dokazuju da su Palestinci sami odgovorni za eksploziju u bolnci u Gazi u kojoj su sinoć stradale stotine ljudi.

- Ovo je tragični rezultat ispaljivanja raketa iz gusto naseljenih gradskih kvartova - piše u postu koji prati klip objavljen na zvaničnom nalogu IDF na društvenoj mreži X (bivši Tviter).

Na početku video snimka vidi se kako gori bolnica u Gazi i tvrdi se da ju je uništio palestinski Islamski džihad kada je zakazalo lansiranje rakete ove ekstremističke organizacije u pravcu Izraela.

Navodi se da je projektil pao u grad Gazu i dodaje da se ovako nešto nije desilo prvi put.

7.39 - Izraelska vojska poručila Palestincima da idu morskom obalom do "humanitarne zone" na jugu Pojasa Gaze

Izrael je danas ponovio upozorenje Palestincima koji se i dalje nalaze u gradu Gazi da krenu prema jugu, prenosi BBC.

Navodi se da su Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile da je otvorena "humanitarna zona" u kojoj mogu da dobiju pomoć u Al Mavasiju, na 28 kilometara niz mediteransku obalu u odnosu na glavni grad Pojasa Gaze.

IDF je pozvao stanovnike grada Gaze da se "evakuišu zbog sopstvene bezbednosti".

7.25 Deo osoblja američke ambasade u Bejrutu napušta Liban

Vlasti SAD su dozvolile delu osoblja američke ambasade u Bejrutu da napusti Liban.

Gardijan prenosi da se radi o ljudima koji nisu od ključne važnosti za rad ambasade, kao i o članovima njihovih porodica.

Kao razlog navodi se nepredvidljiva bezbednonsna situaciju u Libanu izazvana ratom Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

7.14 - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) ponovo glasa o rezoluciji o sukobu Izraela i Hamasa

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) danas bi trebalo da glasa o rezoluciji o sukobu Izraela i Hamasa.

Gardijan prenosi da je u nacrtu rezoluciju stajalo da se njom osuđuju "gnusni teroristički napadi Hamasa na Izrael" i nasilje usmereno protiv svih civila, a poziva se i na "humanitarni prekid" sukoba kako bi se dostavila humanitarna pomoć.

Ovo glasanje sledi nakon što je prethodna ruska rezolucija odbačena u SBUN.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track