"AMERIKA JE FINANSIRALA POBUNJENIKE U SIRIJI?!" Bjegovićeva teorija o TERORISTIČKIM napadima u EU: Zbog ovoga će se UJEDINITI
Foto: Kurir Televizija, EPA/Hannibal Hanschke

kurir tv

"AMERIKA JE FINANSIRALA POBUNJENIKE U SIRIJI?!" Bjegovićeva teorija o TERORISTIČKIM napadima u EU: Zbog ovoga će se UJEDINITI

Planeta -

Koliko je Evropa u opasnosti od širenja terorizma usled globalne tenzije zbog rata Izraela i palestinskog Hamasa?

Al-Ahli Baptist Hospital, Izrael
foto: Profimedia

Da li je opravdan strah evropskih zemalja od novog talasa terorizma nakon izbijanja rata u Izraelu? Pojedine zemlje već su preduzele određene mere, konkretno Francuska raspoređuje 7.000 vojnika nakon ubistva nastavnika, predsednik Emanuel Makron je zatražio nemilosrdnu reakciju francuske vlade prema onima koji imaju terorističke ideologije?

Miroslav Bjegović
foto: Kurir tv

Ovim pitanjima započet je razgovor u studiju Kurir TV, a gostovali su

Specijalista za terorizam i organizovani kriminal profesor i doktor Miroslav Bjegović i stručnjak za bezbednost jedan od osnivača Evroazijskoig bezbednosnog foruma dr Radomir Milašinović.

- Postoji velika opasnost posebno za EU bezbednosni sistem. Svaka zemlja bi iz preventivnih razloga trebalo da podigne nivo zaštite posebno na ulicama. Prvenstveno, politički ciljevi su usmereni na vlade zemalja, mete su obično nevini kojim se želi podići javnost, da bi se pokazalo da vlade u tim zemljama ne mogu da ih zaštite. Upravo, njihove vlade su odgovorne za politiku zemlje koju vode - rekao je Bjegović, osvrnuvši se na ubistvo u Briselu.

04:08

KO FINANSIRA NEMIRE NA TLU EVROPE?

Bez obzira na terorizam na području Brisela i panike koja je zavladala među građanima, sigurno je da se može očekivati da će taja talas terorističkih napada manje -više zahvatiti sve države.

- Sve EU zemlje su se svrstale na stranu Izraela. Kao i SAD koje isključivo podržavaju Izrael. To će dati za pravo svim terorističkim organizacijama da deluju i da se uključe u ovaj sukob u zaštiti svoje braće i naroda. Mislim da ćemo imati neizvesnu jesen. Nas najviše brine i naš region, tako da je sigurno je da sukob izazvao talas terorističkih napada čak i na području SAD-a - rekao je Bjegović.

Upozorio je i na ogroman broj migracija koji je zahvatio Evropu:

- Na samom ulasku u EU mora se znati ko su pojedinci koji ulaze na EU prostor. Mi smo formirali nacionalnu bazu podataka za sprečavanje borbe protiv kriminala koji se nalaze u našoj bazi i mi smo već evidentirali neke osobe i prosledili. Kada je 2011. godine počeo rat u Siriji, SAD su izvršile pritisak da se smeni Bašar Al-Asad, finansirajući pobunjeničke grupe. Zato imamo ovakve nemile scene, stradaju žene, deca, bombarduju bolnicu... Preko 500 civilnih žrtava... - rekao je Bjegović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:38

HAMAS PUCA U LEĐA SVAKOM KO POKUŠA DA SE EVAKUIŠE IZ GAZE! Obradović tvrdi: Dok god je Izrael u odbrani IMAĆE PODRŠKU AMERIKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track