"IZGLEDA DA JE ONAJ DRUGI TIM POGODIO BOLNICU": Bajden tek što je izašao iz aviona u Izraelu rekao šta misli o eksploziji u Gazi
Foto: AP Evan Vucci

PREDSEDNIK AMERIKE NA KONFERENCIJI ZA MEDIJE

"IZGLEDA DA JE ONAJ DRUGI TIM POGODIO BOLNICU": Bajden tek što je izašao iz aviona u Izraelu rekao šta misli o eksploziji u Gazi

Planeta -

Američki predsednik se odmah po dolasku u Izrael obratio na zajedničkoj konferenciji za medije s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

BBC navodi da se on tu dotakao i sinoćnjeg udara na palestinsku bolnicu u gradu Gazi, zbog kojeg je "izuzetno tužan i besan".

- Na osnovu onoga što sam video, deluje da je to uradio onaj drugi tim, a ne vi - kazao je Bajden obraćajući se Netanjahuu, ali ne precizirajući da li misli na palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad ili nekog trećeg.

Predsednik SAD je rekao da "ipak ima mnogo ljudi tamo koji nisu sigurni".

Tako da moramo da se pozabavimo sa mnogo stvari - poručio je Bajden.

Šef Bele kuće je takođe pomenuo i masakre koje je Hamas izveo na jugu Izraela 7. oktobra.

Džo Bajden
foto: AP Evan Vucci

Bajden je kazao da "nije preuveličavanje" ako se kaže da su hamasovci izveli "pokolj" 1.300 ljudi, uključujući i 31 Amerikanca.

On je takođe govorio i o izraelskim taocima, uključujući i decu, koja su odvedena u Pojas Gaze.

- Zamislite o čemu su razmišljala ta deca koja su se krila od Hamasa? Ja to ne mogu da razumem - rekao je Bajden i dodao da će Amerika nastaviti da podržava Izrael.

Netanjahu se na početku obraćanja zahvalio Bajdenu na podršci njegovoj zemlji i "moralnoj jasnoći".

On se složio sa Bajdenovom ranijom ocenom da su akcije Hamasa izvedene na tlu Izraela bile "čisto zlo" i ponovo uporedio hamasovce s Islamskom državom.

(Kurir.rs/BBC)

Bonus video:

01:22

AMERIKA JE VOJNO PRISUTNA, A POTRVRDILA I ZA KOGA Đukić analizira: Bajden jasno potvrdio da će reagovati samo u OVOM slučaju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track