GENERAL KOJI JE SAVETOVAO TRAMPA: Kopnena ofanziva Izraela će slomiti Hamas i okupirati Gazu, SAD da intervenišu u JEDNOM SLUČAJU
Foto: JEON HEON-KYUN / AFP / Profimedia, MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

HR MEKMASTER DAO IZJAVU ZA BBC

GENERAL KOJI JE SAVETOVAO TRAMPA: Kopnena ofanziva Izraela će slomiti Hamas i okupirati Gazu, SAD da intervenišu u JEDNOM SLUČAJU

Planeta -

General potpukovnik HR McMaster, koji je bio savetnik za nacionalnu bezbednost bivšeg američkog predsednika Džoa Bajdena, izjavio je za BBC da je izraelska kopnena ofanziva na Pojas Gaze neizbežna pošto palestinska ekstremistička organizacija Hamas predstavlja "egzistencijalnu pretnju" po Izrael.

- Izrael će ispuniti ono što je najavio i slomiće Hamas - rekao je nekadašnji Trampov savetnik, koji je taj cilj izraelske vojske nazvao "ostvarivim".

Donald Tramp i HR Mekmaster
Donald Tramp i HR Mekmasterfoto: JEON HEON-KYUN / AFP / Profimedia

Penzionisani američki general, koji je imao vodeće ulogu u napadu na talibane u Avganistanu i invaziju na Irak, kazao je da veruje da taoci koje je Hamas oteo stvaraju još veću potrebu za kopnenom operacijom Izraela u Pojasu Gaze.

- Ja ne vidim kako bi Izrael mogao da je završi osim da privremeno okupira barem delove Pojasa Gaze, ako ne i celu - kazao je Mekmaster.

On je dodao da bi, u slučaju da Hezbolah napadne Izrael sa severa, vojska SAD trebalo da "interveniše" na strani svog saveznika.

- Mislim da, ukoliko bi se otvorio drugi front sa tih 110.000 raketa koje je Hezbolah usmerio ka Izraelu, mislim da su šanse za direktno učešće SAD prilično velike - zaključio je Mekmaster.

(Kurir.rs/BBC)

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track