"HAMAS IMA SLIČNU STRATEGJU KAO UČK! RAVNODUŠNI SU PREMA SVOJIM CIVILIMA!" Marković: Gađanje bolnice je propagandni bod za njih!
Foto: Kurir Televizija, Printscreen/Telegram

usijanje

"HAMAS IMA SLIČNU STRATEGJU KAO UČK! RAVNODUŠNI SU PREMA SVOJIM CIVILIMA!" Marković: Gađanje bolnice je propagandni bod za njih!

Planeta -

Tragičnu situaciju na bliskom istoku u emisiji Usijanje analizirali su prof. Predrag Marković, istoričar prof. Časlav Koprivica, Fakultet političkih nauka i Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

Miletić je ocenio da je teško ustanoviti ko je gađao bolnicu u Gazi:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Pitanje je kakvo je sredstvo korišćeno. Postoje različita mišljenja. Treba sa rezervom uzimati kada neka vojska kaže: ne, mi nismo to uradili. Problem je što kada vi pravite opsadu, neminovno do ovakvih problema može da dođe. Ja ne verujem da je Izrael namerno gađao bolnicu. Postoji taj mit o bombama koje ulaze kroz prozor, ali dovoljno je da jedna i proizvodnji nije urađena kako treba i da umesto u prozor u koji treba da udari udari negde drugde.

Marković je uporedio strategiju Hamasa sa strategijom UČK iz devedesetih godina:

Usijanje
foto: Kurir televizija

- Znamo da su ti fundamentalisti ravnodušni prema svojim civilnim žrtvama. Setimo se UČK. Koristila je živi štit od žena i dece. Naše snage su postupile dosta nezgrapno, ali UČK su ti koji su ih postavili. Hamas podeća na UČK. Njima donosi poene da izgine što više njihovih civila. Oni su i ušli u rat da kompromituju mirno rešenje sa Izraelom. Mislim da je ovo veliki ratni proagandi bod za Hamas.

Koprivica smatra da Izrael želi da definitivno reši pitanje Gaze:

- Ja ne bih govorio o Palestincima i Izraelcima kao o jedinim relevantnim stranama u ovom sukobu. Veoma je blago rečeno sumnjiva brzina kojom su Amerikanci dopremili svoja dva nosača aviona u istočno sredozemlje. Reč je o bezuslovnoj podršci Amerike bez obzira na to šta se desilo na terenu - rekao je Koprivica i dodao:

- Meni deluje kao da postoji namera Izraela da istrebi Hamas, ali ja bih rekao da pošto se Hamas regrutuje iz palestinskog stanovništva sa obale Gaze da to ne možete uraditi ukoliko ne očistite obalu Gaze. Imam utisak da je njihov cilj da konačno završe sa Gazom, da je toliko redukuju po površini i po broju stanovnika tako da ona više ne može da bude inkubator terorizma.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:14

HEZBOLAH ULAZI U RAT AKO IZRAEL UĐE U GAZU?! Ljuban Karan: Vojna nadmoć je mač sa dve oštrice u urbanim uslovima, TUNELI OPASNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track