DOK CEO SVET GLEDA U IZRAEL, U UKRAJINI SE DEŠAVAJU VAŽNE STVARI Bivši obaveštajac: Jedna posebno zadaje glavobolju Rusima
Foto: Shutterstock

DOK CEO SVET GLEDA U IZRAEL, U UKRAJINI SE DEŠAVAJU VAŽNE STVARI Bivši obaveštajac: Jedna posebno zadaje glavobolju Rusima

Planeta -

Filip Ingram, bivši britanski vojni obaveštajac, naglasio je da se, dok je svet usresređen na ono što se događa na Bliskom istoku, rat u Ukrajini nastavlja i proteklih dana došlo je do nekoliko značajnih događaja.

On je napomenuo da ruski ministar Sergej Lavrov boravi u Severnoj Koreji, gde je zahvalio Kim Džong-unu na 1000 kontejnera vojne opreme i municije.

Smatra kako je upravo ta severnokorejska pomoć omogućila ruskim snagama da napadnu ukrajinsku obranu u Avdijivki, gradu na istoku Ukrajine, pri čemu su zauzeli neka mala područja dok pokušavaju da opkole branioce. Ipak, čini mu se da je napad zaustavljen i da su gubici u opremi i ljudstvu ogromni, piše Skaj njuz.

Predviđa da će Lavrov tražiti dalju i redovnu podršku Severne Koreje ako je to moguće. U međuvremenu je ruski predsednik stigao u Kinu radi treće konferencije inicijative Pojas i put, ali i radi razgovora s kineskim čelnikom Si Đipingom.

ruske specijalne jedinice, ruski specijalci, ruska vojska, ruski vojnici
foto: Shutterstock

U Ukrajini se protivofanziva nastavlja na više frontova i nove vojne sposobnosti stvaraju razliku. Potvrđena je prva upotreba američkih raketa dugog dometa ATACMS u napadu na aerodrom Berdjansk na južnoj okupiranoj ukrajinskoj obali, pri čemu je uništen značajan broj ruskih helikoptera.

Ingram veruje kako će to uveliko zabrinuti ruske komadante jer Ukrajina sada može da napadne ruske snage bilo gde unutar okupiranih teritorija, uključujući Krim. Ukrajinski vojnici nastavili su s protivofanzivnim operacijama u istočnoj i južnoj Ukrajini pa su navodno nastavili da napreduju u blizini Bahmuta i u Zaporoškoj oblasti.

Bugarska, transporteri, Ukrajinska vojska
foto: Shutterstock

Bivši britanski obaveštajac navodi da je napredak spor, ali da Ukrajinci zadržavaju inicijativu. Istakao je da su hrabrim potezom Ukrajinci stavili dodatne snage preko reke Dnjepar na istočnu (levu) obalu Hersonske oblasti, napredujući severno od Piščanivke i Pojme.

Međutim, Ingram procenjuje kako je malo verovatno da će Ukrajina moći dovesti značajnu silu u ovo područje i iskoristiti njihov položaj, ali ne sme se zanemariti da to Rusima "zadaje dodatnu glavobolju".

Zaključuje kako su Rusi prisiljeni da upotrebe dragocene rezervne snage kako bi obuzdali svoje protivnike, što povećava pritisak na ostatku fronta.

Kurir.rs/Index

Bonus video:

02:13

VOJNI KOMENTATOR UŽIVO IZ ŠTABA NATO: UKRAJINA DALJE NA PRVOM MESTU bez obzira na rat na bliskom istoku! U fokusu i zapadni balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track