TOTALNA KATASTROFA U GAZI: Pacijente operišu na podu i BEZ ANESTEZIJE! Lekari rade u mraku, trudnice i stariji nemaju ni vodu!
Foto: Profimedia

TOTALNA KATASTROFA U GAZI: Pacijente operišu na podu i BEZ ANESTEZIJE! Lekari rade u mraku, trudnice i stariji nemaju ni vodu!

Planeta -

Humanitarna agencija Ujedinjenih nacija (OCHA) saopštila je da je bolnica "Šira" u Gazi bila preplavljena prilivom ranjenih pacijenata nakon što je u utorak bombardovana bolnica "Al Ahli Arab" u tom gradu. Tom prilikom je najmanje 500 ljudi poginulo.

Kako je saopšteno, lekari su bili primorani da operišu ranjene na podu, i to uglavnom bez anestezije.

Dalje se dodaje da rastu frustracije i tenzije među raseljenima jer se bore za vodu, hranu i lekove.

- Skloništa koje su odredile UN - od kojih su većina školske zgrade - prenaseljena su, a najugroženiji su deca, stariji, invalidi i trudnice - navodi humanitarna organizacije UN.

OCHA navodi da je većina vodovodne mreže isključena i da gorivo nije dostupno za napajanje pumpnih i filterskih sistema.

Al-Ahli Baptist Hospital, Gaza
foto: Profimedia

- Flaširana voda sada je nepristupačna za većinu porodica - navodi se u saopštenju.

Govoreći o zdravstvu, humanitarne agencije kažu da je ceo sistem na ivici kolapsa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) navodi da nedostatak goriva znači da medicinski timovi rade u mraku i da su prestali da koriste liftove kako bi sačuvali struju za odeljenja hitne pomoći.

Al-Ahli Baptist Hospital, Gaza
foto: Profimedia

OCHA kaže da je skoro 100.000 stambenih jedinica uništeno ili oštećeno, dodajući da je broj tela koja su fazi raspadanja ispod srušenih zgrada "sve veći humanitarni i ekološki problem".

Podsetimo, na bolnicu "Al Ahil Arab" navodno su ispaljene dve rakete. Palestinske vlasti optužile su Izrael za napad, dok je Izrael uzvratio optužbu i objavio nekoliko video-snimaka raketiranja za koje su naveli da dokazuju da oni ne stoje toga.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja