MIRJANA SPASILA PRVE TAOCE KOJE JE HAMAS DRŽAO U GAZI: Akcija oslobađanja majke i ćerke izvedena u STROGOJ TAJNOSTI (VIDEO)
Foto: EPA Mohammed Saber, Printscreen

tračak nade

MIRJANA SPASILA PRVE TAOCE KOJE JE HAMAS DRŽAO U GAZI: Akcija oslobađanja majke i ćerke izvedena u STROGOJ TAJNOSTI (VIDEO)

Planeta -

Mirjana Špoljarić Eger, Hrvatica iz Švajcarske, organizovala je spasavanje majke i ćerke Natali i Džudit Ranan koje je oteo Hamas.

Špoljarić Eger, predsednica Međunarodnog odbora Crvenoga krsta, najpre je ugostila u Ženevi članove porodica taoca u rukama Hamasa, a potom je u tajnosti organizovala spašavanje američkih državljanki.

Celu operaciju spašavanja i transporta taoca uspešno je izveo Crveni krst.

- Oslobađanje majke i ćerke u Gazi je tračak nade. Srećni smo jer se članovi porodice mogu ponovo spojiti nakon dva nedelje agonije. Nastavićemo da činiti sve što možemo da bismo olakšali patnje civila u ovom užasnom sukobu. Posredovali smo kao neutralna strana. Naša uloga je bila da ih transportujemo iz Gaze u Izrael. Nastavićemo da insistiramo na oslobađanju svih taoca i da pomažemo njima i njihovim porodicama na svaki mogući način. Takođe pozivamo sve sukobljene strane na pauzu u sukobima jer situacija u Gazi je očajna. Spremni smo da dostavimo ljudima humanitarnu pomoć odmah. Molimo vas da pustite naše ljude u Gazu - rekla je u obraćanju na službenom X kanalu Crvenog krsta Špoljarić Egger.

Nakon oslobađanja oglasio se otac i bivši suprug otetih američkih državljanki.

- Ja sam otac Natali Ranan i bivši suprug Džudit Ranan. Čekao sam na ovo jako dugo. Nisam spavao gotovo dve nedelje. Danas ću da spavam. Upravo sam pričao sa mojom ćerkom Natalijom. Zvučala je jako dobro. Bila je srećna i jedva čeka da se vrati kući. Džudit mi je rekla da ima ogrebotinu na ruci, ali da nije ništa strašno. Ranije sam pričao s Džoom Bajdenom i zahvalio mu se. Sledeće nedelje je Natalin rođendan i svi ćemo ga proslaviti zajedno kod mene - rekao je Uri Ranan.

Loše zdravstveno stanje njegove bivše supruge, američko-izraelske državljanke Džudit, spasilo je njen i život njene ćerke Natalije. Njih dve su zato prve puštene na slobodu od dvestotinak taoca koje već dve nedelje u zarobljeništvu drži Hamas nakon pokolja na glazbenom festivalu i upada u kibuce na granici.

- Više od 1.400 ljudi je nastradalo u napadu militanata i tačno 210 taoca se nalazi u rukama Hamasa - potvrdio je zvanično Izrael.

Upad kopnene vojske Izraela na područje Gaze je privremeno odložen i veoma je diskutabilno kako je uopšte moguće spasiti taoce koje Hamas krije najverojatnije negde u nepreglednoj mreži podzemnih tunela.

Likvidirati militante i uništiti podzemne tunele, a pri tome sačuvati živote taoca čini se kao nemoguća misija čak i za izraelske komandose.

- Brigada al-Kasam oslobodila je na nastojanja Katara dve američke državljanke, majku i ćerku, iz humanitarnih razloga. Želimo da pokažemo Amerikancima da su tvrdnje Bajdena i njegove fašističke administracije lažne i bez uporišta - objavio je Hamas na svom službenom Telegram kanalu.

(Kurir.rs/24sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track