HAMAS KORISTI RUSKI HOSTING: Šokantno otkriće stručnjaka za bezbednost TRAGOVI VODE DIREKTNO DO MOSKVE?
Foto: Printscreen Twiter

istraživanje

HAMAS KORISTI RUSKI HOSTING: Šokantno otkriće stručnjaka za bezbednost TRAGOVI VODE DIREKTNO DO MOSKVE?

Planeta -

Hamasovo vojno krilo, Brigade al-Кasam, premestilo je navodno svoju veb stranicu na ruski hosting nekoliko dana nakon napada na Izrael!

Tako su izvestili stručnjaci Grupe Insikt, odeljenja privatne obaveštajne kompanije Recorded Future, koja se bavi istraživanjem pretnji.

Sajt Brigada al-Кasam je bio nedostupan nakon 7. oktobra kad je počela invazija Hamasa na Izrael. Od 11. oktobra sajt je počeo da koristi nekoliko različitih IP adresa i to verovatno radi zaštite od napada blokiranja i uskraćivanja usluge (DoS). Tog dana je prešao na rusku IP adresu i koristio usluge hostinga VDSina kompanije Hosting Technologies iz Moskve. Pre toga sajt je koristio ukrajinsku IP adresu više od dve godine.

Moskovski provajder posluje inače od 2014. godine. Ima data centre u Moskvi i Amsterdamu.

Meduza navodi da je VDSina hosting korišćen i za zvaničnu veb stranicu Hamasa. Veb lokacija grupe navodno se nalazi na serverima druge ruske kompanije Selectel. Predstavnik kompanije Lev Leviev, međutim, demantovao je takve informacije i rekao da je sajt koristio samo DNS uslugu koju je Selectel obezbedio kao deo procene njihovih usluga i da je onemogućen nakon prelaska na novu DNS uslugu.

Istraživači Insikt grupe takođe su otkrili nepoznatu mrežu domena za koje se veruje da su povezani sa Hamasom koristeći isti kod Google analitike (UA-53251638) kao veb sajt Brigada al-Кasam. Isti kod je ranije pronađen na sajtovima povezanim sa hakerskom grupom TAG-63 povezanom sa Hamasom.

Izraelski političar, podsetimo, uputio je oštre pretnje Rusiji zbog podrške Palestini. Amir Vajtmen, šef libertarijanskog kluba u Likudu, pojavio se na ruskoj državnoj mreži RT i uputio niz pretnji Rusiji zbog njene podrške Palestini.

(Kurir.rs/Moscow times)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track