"MOJA KUĆA JE KAO KOSOVO": Skandalozna izjava favorita za predsednika Argentine - živi sa PET KLONIRANIH PASA!
Foto: AP Natacha Pisarenko

"MOJA KUĆA JE KAO KOSOVO": Skandalozna izjava favorita za predsednika Argentine - živi sa PET KLONIRANIH PASA!

Planeta -

Argentinci će danas izaći na birališta kako bi izabrali novog predsednika države. Takmiče se troje kandidata: sadašnji ministar ekonomije Serhio Masa, kandidatkinja konzervativaca Patrisija Bulrič i krajnje desni libertarijanac Havijer Milei, koji vodi u svim anketama javnog mnjenja.

Havijer Milei, veliki obožavalac Donalda Trampa, iznenadio je, pa i šokirao, argentinsku javnost kada je krajem avgusta postao relativni pobednik na predsedničkim predizborima.

Kako piše Njujork Tajms, Milei se tada u svom govoru posebno zahvalio Konanu, Mareju, Miltonu, Robertu i Lukasu.

"Oni su moja četvoronožna deca", rekao je Milei, koji nema ni ženu ni muža ni decu nego živi s pet mastifa koje već dugo zove svojom decom.

Havijer Mileji
foto: EPA Juan Ignacio Roncoroni

No, zanimljivo je da su svih pet pasa klonovi njegovog prethodnog psa Konana, koji je dobio ime prema filmu Konan varvarin iz 1982. godine s Arnoldom Švajcenegerom u glavnoj ulozi, prenosi Jutarnji.

Otkako je 2005. godine na svet došao prvi klonirani pas, avganistanski hrt Snupi, za šta je zaslužan kontroverzni korejski naučnik dr Hvang Vu-suk, nekoliko kompanija u SAD-a, Kini i Južnoj Koreji bavi se kloniranjem pasa.

Imati kloniranog kućnog ljubimca već je duže vreme trend među bogatima i ekscentričnima: Barbara Strejsend poseduje dva klona tualerskog psa.

Pet klonova Mileievog psa Konana, koji je uginuo 2018. godine, došli su na svet u blizini teksaškog grada Ostina, tačnije prostorima ViaGen Pets, jedine američke kompanije koja se bavi kloniranjem pasa. Četiri psa Marej, Milton, Robert i Lukas imena su dobila prema ekonomistima Mareju Rotbardu, Miltonu Fridmanu i Robertu Lukasu.

Kako piše Njujork Tajms, Milei je tada za jedan argentinski portal rekao da mu je "Konan doslovno sin, a ostala četiri klona poput unuka". Čini se da su njegovi mastifi prilično nestašni.

"Moja kuća je kao Kosovo. Za dve nedelje pojeli su skoro četiri fotelje", rekao je Milei na argentinskoj televiziji 2018. godine.

Često se na predizbornim mitinzima pojavljivao sa motornom testerom, koju je koristio da simbolizuje kako će smanjiti državnu potrošnju i otpad.

Havijer Mileji
foto: AP Natacha Pisarenko

Pobedi li na izborima, Milei bi mogao u program svoje vlade uključiti kloniranje kućnih ljubimaca. Naime, izjavio je da će u slučaju pobede za predsednika uticajnog Nacionalnog naučnog veća imenovati Danijela Salamonea, argentinskog naučnika koji je svoju karijeru posvetio kloniranju životinja.

"Kloniranje je budućnost", rekao je Milei, čija su uverenja bliža pseudonauci nego nauci. Na primer, poput svog idola Trampa negira postojanje klimatskih promena.

Prva klonirana životinja, ovca Doli došla je na svet u julu 1996. godine u škotskom institutu Roslin. Naučnici pod vođstvom nedavnog preminulog sir Ijana Vilmuta stanicu vimena jedne odrasle ovce uz pomoć električnih impulsa spojili su s neoplođenom jajnom stanicom kojoj je bila izvađena jezgra (koja nosi genetski materijal) druge ovce. Time su oponašali oplodnju. Postupak je uključivao i implantaciju zametka u maternicu treće ovce koja je poslužila kao surogat-majka.

Celi je postupak bio mukotrpan jer je Vilmut stvorio Doli tek u 277. pokušaju. Kako je starila brže od ostalih ovaca, Doli je razvila niz staračkih bolesti te su je uspavali u februaru 2003. godine. Nakon Doli, naučnici su klonirali brojne životinje, uključujući svinju, psa, mačku, konja, miša i druge.

Dosad je tako klonirano dvadesetak vrsta sisavaca, ali pokazalo se da klonirane životinje brže stare od onih koje su na svet došle seksualnom reprodukcijom.

Mnogi naučnici stoga smatraju da nijedna klonirana životinja nije u potpunosti normalna.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track