ŠTA SE TO DESILO U UKRAJINI? Tajna isporuka američkog oružja, prelazak Dnjepra i ruski napadi u talasima na grad u Donbasu
Foto: AP, Shutterstock

za samo par dana bilo mnoštvo događanja

ŠTA SE TO DESILO U UKRAJINI? Tajna isporuka američkog oružja, prelazak Dnjepra i ruski napadi u talasima na grad u Donbasu

Planeta -

Tokom protekle nedelje su tajna isporuka američkog oružja i napad preko reke Dnjepar ubrizgali preko potrebnu energiju uglavnom zaustavljenoj ukrajinskoj kontraofanzivi, objavio je CNN.

Američka televizija je rezimirala šta se sve desilo u Ukrajini za poslednjih sedam dana i tu navela i tvrdnje Kijeva da su na istoku zemlje naneti masovni gubici ruskim snagama koje pokušavaju da opkole grad u Donbasu.

Iznenadni dolazak taktičkog raketnog sistema američke vojske (Army Tactical Missile System - ATACMS)

Amerika je tajno isporučila rakete dalekog dometa ATACMS koje su u utorak zasule aerodrome u okupiranom Berdjansku na obali Azovskog mora i u Luhansku u istočnoj Ukrajini, uništivši ruske helikoptere i skladište municije.

Video snimak koji je objavio general Valerij Zalužni, glavni komandant Oružanih snaga Ukrajine, prikazuje snažne raketne baterije u dejstvu, uz propratni tekst zahvalnosti ukrajinskim vojnicima "na njihovoj službi" i partnerima "na njihovoj podršci".

ATACMS
ATACMSfoto: Us Army /Us Army / Zuma Press / Profimedia

U vreme kada je američko finansiranje Ukrajine i dalje neizvesno, dolazak ATACMS bio je dobrodošli razvoj događaja za Kijev, kako na bojnom polju tako i za javni moral. Ukrajina je mesecima tražila ovaj raketni sistem. Još uvek nije jasno kada je oružje isporučeno niti kada je doneta odluka o njegovom slanju.

CNN navodi da će moćne rakete ATACMS dometa 170 kilometara verovatno poremetiti rusko pozicioniranje, a većina analitičara predviđa da će Moskva biti prisiljena da postavlja vazduhoplovna sredstva dalje od fronta, ograničavajući tako operativni kapacitet.

Ukrajinci su ovaj potez doživeli kao snažnu poruku podrške iz Amerike.

- Ukrajinci su jako ohrabreni isporukom ATACMS, a naši ratnici ih dobro koriste na bojnom polju - napisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na društvenoj mreži X (bivši Tviter) nakon razgovora s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

Borbe na istoku

Žestoke borbe su se rasplamsale u Avdijivki u Donjeckom regionu. Rusija nastavlja da opkoljava grad, a Ukrajina tvrdi da je zadala velike udarce ruskom vojnom osoblju i opremi. Ruske snage pokrenule su talase napada koje su ukrajinske trupe, čvrsto utvrđene u tom području, uspele da odbiju.

Prema izvorima iz ukrajinske vojske, u četvrtak je uništeno više ruskih vojnika i tenkova nego u bilo kojem danu od početka rata. CNN ne može nezavisno da potvrdi ukrajinske tvrdnje o ruskim gubicima, ali video koji su podelili nezvanični izvori iz ukrajinske vojske pokazuje intenzivne borbe i uništenu opremu. Zelenski je ruske gubitke u Avdijivki nazvao katastrofalnim.

Analitičari kažu da je ruski cilj da opkole grad i preuzmu uzvišenja u blizini industrijskog postrojenja, što bi Rusiji pružilo efikasnu vatrenu kontrolu nad ukrajinskim rutama snabdevanja. Avdijivka se nalazi na prvoj liniji fronta u istočnoj Ukrajini još od 2014. godine. Više od 1.600 civila i dalje je u gradu.

Operacija preko reke u Hersonu

Nema mnogo službenih detalja najnovije ukrajinske operacije preko reke Dnjepar. Ali, čini se da su ukrajinske trupe prešle reku i rasporedile se na dalu Hersonske oblasti koji je pod ruskom okupacijom, barem su tako objavili vojni blogeri bliski Kremlju.

Popularni ruski vojni bloger VorGonzo (WarGonzo) kazao je u petak da su se borbe na istočnoj obali Dnjipra nastavile u blizini priobalnog sela Krinki.

- Ukrajinske trupe pokušavaju da uspostave uporište i dovuku rezerve kako bi razvile inicijativu na obali Dnjepra koju kontroliše ruska vojska - naveo je on.

ukrajinska vojska, Ukrajina
foto: Shutterstock

Ranije prošle nedelje ruski blogeri su tvrdili da su ukrajinske vojne jedinice prešle Dnjepar, probivši rusku odbranu i zauzevši sela Pojmu i Piščanivku na istočnoj obali. Kijev nije službeno komentarisao ove operacije.

CNN podseća da je Ukrajina i ranije izvodila napade na istočnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti. Ukrajinske snage prvo su u junu uspostavile mostobran na obali reke pod kontrolom Rusa i to u blizini Antonivskog mosta, a tokom ljeta izvele su i druge napade.

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track