IZRAEL VODI RAT NA ČAK ČETIRI FRONTA: Vojni ekspert o VELIKOJ OPASNOSTI - Plamen rata može da PROGUTA BLISKI ISTOK
Foto: Youtube/btselem/Österreichs Bundesheer/Wikipedia

IZRAEL VODI RAT NA ČAK ČETIRI FRONTA: Vojni ekspert o VELIKOJ OPASNOSTI - Plamen rata može da PROGUTA BLISKI ISTOK

Planeta -

Vojni ekspert i pukovnik austrijske vojske Markus Rajzner rekao je za nemački kanal n-tv da Izrael vodi rat na četiri fronta.

- Izrael je trenutno "vezan" ne samo na jednom frontu, već na četiri - rekao je Rajzner.

Pored situacije u Pojasu Gaze, rekao je, postoje pretnje otvaranjem novih frontova na drugim mestima.

Tako se na granici sa Libanom gotovo svakodnevno dešavaju sukobi sa šiitskom formacijom Hezbolah. Borbe se, kako je naglasio austrijski ekspert, stalno intenziviraju, pa izraelska vojska mora da prebacuje snage na druga žarišta osim pojasa Gaze.

Uz Siriju, prema Rajzneru, postoji i četvrti front.

- Glavni saveznik izraelskih oružanih snaga, vojska SAD, nalazi se na udaru raketnih napada i udarima bespilotnih letlica na američke baze u Siriji - naveo je ekspert.

Prema njegovom mišljenju, iza različitih scenarija pretnji na nekoliko frontova stoji takozvani "princip prezasićenosti".

- Hamas i Hezbolah pokušavaju da "svežu" Izrael i njegove saveznike na više frontova kako bi ih sprečili da koncentrišu sve svoje snage u Pojasu Gaze. Stoga SAD pokušavaju da ograniče izraelska vojna dejstva u pojasu Gaze na diplomatskom nivou. U suprotnom, postoji bojazan da bi sve veći broj civilnih žrtava mogao islamski svet da dovede do prelomne tačke - rekao je on.

Rajzner je naglasio da postoji veliki strah od širenja ratnog požara, jer bi ga teško bilo kontrolisati.

- Razlog za to je i rat u Ukrajini, koju su SAD prinuđene da snabdevaju oružjem, kao i tenzije između Kine i Tajvana - naveo je Rajzner.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track